Akademik Bilişim 2015 Yaklaşıyor
Akademik Bilişim Konferansı bu yıl 4-6 Şubat 2015 tarihlerinde Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Birçok bildirinin yayınlanacağı, seminerlerin ve kursların yapılacağı etkinliğin bu yıl 17.’si düzenlenecek. Konferans öncesi kurslar ise 31 Ocak – 3 Şubat tarihlerinde düzenleniyor. 15 Ocak’a kadar kayıtların devam ettiği konferans öncesi kurs listesi aşağıdaki şekilde. Katılımın ücretsiz olduğu bu uygulamalı kursları kaçırmamakta fayda var.
AB’15 konferansının ana teması, toplumda, yönetimde, sistemlerde, yazılımlarda, öğrenmede, eğitimde açıklık olmakla birlikte, bilişimle ilgili birçok konuda bildiri sunumları konferansta yer alacak. Bunlardan biri de değerli ekip arkadaşım Ayşe Betül Karagöz ile birlikte yazdığımız “Yazılım Test Otomasyonunda Kritik Başarı Faktörleri” başlıklı bildirinin sunumu olacak. Konferansta yazılım test otomasyonu üzerinde konuşma, kritik yapma ve karşılıklı tecrübe paylaşımı şansımız olacak.
Bildiride, temel bankacılık uygulaması ve internet şube kanalı üzerinden gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin testlerinin otomatikleştirilmesi üzerine çalıştığımız projenin bize kazandırdığı tecrübelerden hareketle elde ettiğimiz kazanımları paylaşmaya çalıştık. Başarı oranının düşük olduğu test otomasyonu projelerinin başarısını etkileyen faktörlerden otomatize edilecek testlerin seçimi, otomasyon için test ortamının hazırlanması, test verileri, test otomasyon aracının seçimi, test otomasyon ekibinin kurulması, otomasyon scriptlerinin geliştirilmesi, çalıştırılması ve bakım süreci gibi önemli başlıklara yer verdiğimiz bildirinin sunumunda, Akademik Bilişim 2015’te Eskişehir’de görüşmek üzere.
Etkinlikten önce(31 Ocak-2 Şubat) yapılacak birçok konudaki kursların listesi aşağıda bulunmaktadır.
Python ile Web Geliştiriciliği
Python ve Django ile Web Uygulaması Geliştirme
Eğitim Kurumları için Drupal
JavaScript ve Ekosistemi
3 Boyutlu Programlama Temelleri
Blender İle 3D Oyun Tasarımı
Python ile Oyun Programlamaya Giriş
Linux’a Giriş
İleri Linux
Linux ile Ağ Yönetimine Giriş – B
Ağ Yöneticiliğine Giriş – A
Puppet ile merkezi sistem yönetimi
Yeni Uygulama Servisleri – 1 (ElasticSearch, MongoDB, Redis)
PostgreSQL 101
Arduino
Proses Mimarisi ve x86/Assembly’e Giriş
Yazılım Hayat Döngüsü ve Özgür Araçlar
Emektar C ve Bileşenleri
PHP
Java 101
Ruby 101
Ruby on Rails 101
Ruby on Rails İle Proje Geliştirme Atölyesi
Özgür Yazılımlar ile Voip 101
Android – A: Android Uygulama Geliştirme Eğitimi
Android B: Android Eğitimi
Android C : Eğiticilere Yönelik Android Uygulama Geliştirme Eğitimi
Android – D: Uygulama Geliştirme
Web Uygulama Güvenliği ve Sızma Testleri – A
Uygulamalı Sızma Testi Eğitimi – B
Kriptoloji-I
Kriptoloji-II
Python ve R ile Bilimsel Hesaplama
Büyük Veri
Etkinlik kapsamında test otomasyonu konusunda yayınlayacağımız bildirinin özetini ilgilenen arkadaşlar için paylaşıyorum.
Yazılım Test Otomasyonunda Kritik Başarı Faktörleri, Fatma Molu, Ayşe Betül Karagöz
Yazılım projelerinde son kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerinin verimli ve etkin bir şekilde karşılanması, gerçekleştirilen projelerde belirlenen zaman, bütçe ve kalite kriterlerinin sağlanması için çeşitli test teknikleri kullanılır. Bir işin insan ve makine arasında paylaşımı olarak da ifade edilebilen test otomasyonu, manuel yapılan yazılım testlerinin script veya bir test otomasyon aracı yardımıyla otomatik olarak yapılmasıyla hayata geçirilir. Bu bildiride, Türkiye’de bir bankanın Bilgi Teknolojileri departmanı bünyesinde Yazılım Test Ekibi tarafından yürütülen Test Otomasyonu projesi sırasında elde edilen kazanımlara yer verilerek, uygulanan yöntemlerin sonuçlarının analiziyle kritik başarı faktörleri belirlenmiştir. Bankacılık sisteminin test otomasyonu örnek olarak ele alınmakla birlikte pratik uygulamaya yönelik başarı faktörleri elde edildiğinden farklı sektörlerde farklı yazılım projeleri için fayda sağlanması beklenmektedir.