Akıllı Saatlere Hızlı Bir Göz Atış
Teknolojinin hızına yetişemediğimiz bir zamanda yaşıyoruz. Gelişen teknoloji artık çoğu cihazın adının başına “akıllı” kelimesini getirmeye başladı. Akıllı telefon, akıllı televizyon derken son birkaç yıldır akıllı saatleri sıklıkla duymaya, hatta artık kullanmaya başladık.
Samsung Galaxy Gear
Akıllı saatler giyilebilir teknolojilerin başında geliyor. Bugün birçok firma bu alana yoğunlaşarak ürünlerini piyasaya sürüyor. Akıllı saatler saati göstermekten ziyade, yediğimiz yemeklerin kalorisinden, yakacağımız enerjiye kadar, yorgunluğumuzu gidermek için ne kadar dinlenip ne kadar uyuyacağımıza kadar hesaplamalar yapan ve hayatımızı düzenleyen bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında 3G bağlantı, kumanda özelliği, müzik dinleme, fotoğraf çekme, sosyal paylaşım sitelerindeki içerikleri okuma, sesli not alma gibi birçok özelliği de barındırmaktadır. Bu sayede telefonunuzu cebinizden veya çantanızdan çıkarmadan da bir çok işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Tabii ki bu kadar özelliğin yanında akıllı saatler bazı kısıtlamaları da var. Hepimizin aklına ilk gelen problem batarya süresidir sanırım. Küçük boyutları nedeniyle kısıtlı bataryaları bulunan akıllı saatler donanımsal özellikleri sebebiyle bataryalarını kısa sürede tüketebililiyor. Kolumuzdaki bir saati 2-3 günde 1 defa şarj etmek kulağa pek hoş gelmiyor eminim. Bunun beraberinde saatin bazı akıllı özelliklerini(bilhassa internete bağlı özellikleri) kullanabilmesi için akıllı telefonunuza bluetooth üzerinden bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla akıllı saatiniz akıllı bir telefonunuz olmadan yukarıda saydığımız bazı özelliklerden mahrum kalmaktadır. Yine bazı akıllı saat modelleri sadece kendi markasından veya kendi işletim sistemine sahip bir akıllı telefona bağlanabilmektedir.
“Bu kadar olumsuz özellik sayarak bizi akıllı saatlerden mi soğutuyorsun” diyebilirsiniz, amacımız sadece akıllı saat almak isteyenlere bu cihazların ne gibi kısıtları olduğuna ufak bir vurgu yapmak.
Akıllı saatler birkaç yıldır gündemde olsa da henüz pazarda yeni yeni yaygınlaşıyor. Şu an(Nisan 2015) ülkemizde dahi birçok modele ulaşmak oldukça zor. Akıllı saatler için yazılım geliştirmesi yapmak isteyen yazılımcılar için Türkçe kaynak bulmak biraz zor olabilir, bu nedenle bu konuya eğilmek isteyen arkadaşlara İngilizce kaynakları ilk referansı olarak almasını önerebilirim. Zamanla Türkçe içerikli bol miktarda yazıya da ulaşacağız. Akıllı saatler için yazılım geliştirmeyi düşünen arkadaşlara edindiğim bilgiler çerçevesinde bazı bilgiler aktarmak istiyorum. Android ve iOS platformu için iki ayrı başlıkta konuya göz atabiliriz
Android Wear
LG G Watch
Android akıllı saatler karşımıza Android Wear ismiyle çıkmaktadır. Android Wear, standart Android işletim sistemine benzeyen bir işletim sistemine sahip olup, geliştirme yapılırken hemen hemen aynı kütüphaneler kullanılmaktadır. Kısıtlı donanımları nedeniyle akıllı saatlere çok az yük getirecek Wear uygulamaları geliştirmek gerekmektedir. Wear uygulamalarının akıllı telefonlarda çalıştırılması ve verilerin akıllı saate aktarılarak kullanılması mümkün olabiliyor. Bu nedenle akıllı saate yük getirebilecek uygulamaların bu şekilde tasarlanması gerek performans gerekse kullanıcı memnuniyeti açısından iyi olacaktır.
Wear için geliştirilen uygulamalar doğrudan Google Play’den indirilemiyor. Telefona bağımlı olduğu için telefona indirilip bluetooth aracılığıyla aktarılmaktadır. Android Wear için uygulama geliştirmek isterseniz https://developer.android.com/sdk/index.html linkinden SDK’ya ulaşabilir ve detaylı bilgileri alabilirsiniz. Bunun yanında Android Wear ile ilgili özel 3 temel kütüphane bulunmaktadır.
- Veri senkronizasyonu için Google Play Services
- Wear bildirileri için Android v4 Support Library
- Sadece giyilebilir teknoloji dediğimiz uygulamalarda çalışan Wear için tasarlanmış görsel elementler sunan UI Widgets for Wearables
Yukarıda bahsi geçen kütüphanalere ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Google Play Services: https://developer.android.com/google/play-services/index.html
Android v4 Support Library: http://developer.android.com/tools/support-library/index.html
UI Widgets for Wearables: https://developer.android.com/training/building-wearables.html
Apple Watch
Apple ise geçtiğimiz aylarda Apple Watch ismiyle tanıttığı akıllı saat modelleriyle büyük ses getirdi. Aslında Apple Watch’ın da pazara dahil olmasıyla artık akıllı saatlerin hayatımıza keskin bir şekilde girmeye başladığını söyleyebiliriz.
Apple Watch için de bazı özelliklerin kullanılabilmesi için akıllı bir telefona yani iPhone’a ihtiyacınız olacak. Telefondan gelen bildirimlerin yanında Apple Watch saatlerin gününüzü planlamaya yönelik tavsiyeleri ve sağlığınızla ilgili size yardımcı özellikler sunan ek yazılımlara sahip olması dikkat çekici özellikleri.
Apple Watch uygulamaları geliştirebilmek için iki farklı SDK’ya ihtiyaç duyuluyor. Bunlar WatchKit App ve WatchKit Extension kütüphaneleridir. Bu SDK’ları daha yakından incelemek için https://developer.apple.com/watchkit linkinden gerekli dosyalara ve bilgilere ulaşabilirsiniz. Xcode 6.2 with iOS 8.2 SDK’sını kurarsanız, Apple Watch için uygulama geliştirmeyi daha yakından inceleyip ve yeni gelen eklentileri de görebilirsiniz. Xcode 6.2 sürümü iOS 8.2 SDK’sını destekleyerek WatchKit framework yapısını kullanır. Apple’ın bütün classları ve functionları Watch için uygulama geliştirmeyi sağlamaktadır. Xcode 6.2 sürümü aynı zamanda Apple Watch için geliştirilen uygulamaları görüntülemek ve test etmek için emülatör de içermektedir.
Apple Watch’ın 20 farklı modeli piyasaya sürüldü
Apple Watch ile ilgili şu an hangi tip uygulamalar revaçta sorusu akıllara gelebilir diye şöyle bir link paylaşmak istiyorum: https://www.apple.com/tr/watch/app-store-apps Bu uygulamalar talebin ne yönde olduğunu görmek adına bize biraz ipucu verecektir.
Microsoft Band
Microsoft Band
Akıllı telefon pazarında şu an üçüncü durumda olan Microsoft’un akıllı saat dünyasına ise tam olarak bir saat ile değil de akıllı bileklikle girdiğini söyleyebiliriz. Microsoft Band adı verilen ve sağ kola takılarak kullanılan bu giyilebilir teknoloji ürünü kullanıcı hakkında topladığı bilgileri akıllı bir telefona iletiyor. Dikkat ettiyseniz Windows Phone’a iletiyor demedim, çünkü Microsoft Band iOS, Android gibi platformlara da bağlanabilmektedir. Microsoft Health isimli uygulama şu an Windows Phone Store, iPhone App Store ve Google Play mağazalarından indirilerek bu cihazla entegre şekilde kullanılabilmektedir.
Görünümü diğer akıllı saatlerden farklı olsa da birçok önemli özelliği(nabız atışı ölçme, spor hareketlerini kaydetme, telefona gelen bildirimleri görüntüleme, SMS ve e-posta görüntüleme gibi) içermektedir. Bu akıllı bileklikte bulunan 10 adet akıllı sensör günün 24 saati boyunca kalp ritmini ölçüp, ne kadar kalori yaktığınızın ve ne kadar daha yakmanız gerektiği bilgisini göstermekte, hatta rahatlığınız için ne kadar uyku uyuyacağınızı size bildirmektedir.
Peki tüm bunları neden anlattık?
İnsanlar teknolojinin gelişimine ayak uydura dururken, biz yazılım geliştiriciler olarak diğer insanlardan birkaç adım daha önden gitmemiz gerekiyor. Çok değil 1-2 sene önce gün yüzüne çıkmaya başlayan akıllı saatler acemilik dönemini bitirip artık günlük hayatımızın önemli bir parçası olmak üzereler. Dolayısıyla bu cihazlar üzerinde yazılım geliştirmek veya bu cihazlarla iletişim kurup uyumlu şekilde çalışacak akıllı telefon uygulamaları geliştirmek yakın zamanın en popüler konularından olacak. Biraz da olsa akıllı saatlere ilgi duyan veya bu konuyla ilgili çalışmalar yapmayı düşünen arkadaşlara giriş seviyesinde bilgiler vermiş olmayı umuyorum.
Son olarak “akıllı saatler için ne tip uygulamalar geliştirebiliriz ki?” sorusuna yanıt vermesi ya da en azından yol göstermesi açısından şu an uygulama marketlerindeki popüler bazı uygulamaları paylaşmak istiyorum.
Apple Watch ile birlikte bütünleşik gelen uygulamalar: https://www.apple.com/tr/watch/built-in-apps
Apple Watch Store’daki bazı uygulamalar: https://www.apple.com/tr/watch/app-store-apps
En iyi Android Wear uygulamaları derlemesi-1: http://www.techradar.com/news/wearables/best-android-wear-smartwatch-apps-2015-1281065
En iyi Android Wear uygulamaları derlemesi-2: http://www.androidauthority.com/best-android-wear-apps-535742
En iyi Android Wear uygulamaları derlemesi-3: http://www.wareable.com/android-wear/you-wear-it-well-the-best-apps-for-android-wear
Kaynakça
https://gypprp.turkcell.com.tr/blog/android-wear-uygulamalari-gelistirmek
http://www.digitalage.com.tr/apple-watch-etkinliginden-on-plana-cikanlar
http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2014/10/29/introducing-microsoft-health