AngularJS ile Neler Yapılabilir?
AngularJS istemci tarafında giderek yaygınlaşarak kullanılan en popüler JavaScript kütüphanelerinden biri. 2009 doğumlu bu teknolojiye artık yeni bir teknoloji demek pek doğru olmaz. Her ne kadar yeni teknoloji demesek de son zamanlarda çok yaygınlaştığını ve birçok yazılımcı tarafından yeni yeni kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz.
AngularJS’in logosunun hemen altında yer alan bir ibare dikkatimizi fazlasıyla çekiyor: “by Google”. Arkasına aldığı Google rüzgarıyla buralara kadar gelen AngularJS’in giderek yaygınlaşması ve en büyük rakibi olan jQuery’nin tahtını sallaması bu kütüphanenin önemini vurgulamak için yeterli olur sanırım.
Peki AngularJS ile neler yapılabilir ve AngularJS’i nerelerde kullanabiliriz? jQuery’nin rakibi olduğunu söyleyince zaten jQuery’i kullanan ve tanıyan herkesin kafasında bazı şeyler oluşmaya başlamıştır. Statik sayfalara katacağı dinamizm ile AngularJS bize ne gibi avantajlar kazandırıyor? Şöyle sıralayabiliriz:
- Çok az kodla çok iş yapabilme
- Kolay öğrenebilir bir yapısı olması
- Geliştirme işlemlerinin çok basit olması
- HTML elementlerine çift yönlü veri bağlama yapabilme
- Bir tema oluşturup tekrar tekrar kullanabilme
- HTML sayfasında code-behind kodlar kullanabilme
- Bir formu post etmeden önce istemci üzerinde validasyon işlemleri yapabilme(client-side validation)
- DOM elementleri gösterme/gizleme gibi operasyonları yapabilme
- İstemci tarafında unit test, end-to-end test, component writing, dependency injection gibi yapıları kurgulamamıza kolaylık sağlaması
- İstemci tarafında MVC framework’ünü kolayca uygulamamıza olanak sağlaması
- Single Page Application(SPA)’ı desteklemesi
Kolay öğrenilebilir ve uygulanabilir olmasının yanında birçok avantaja sahip Google gibi bir devin arkasında bulunan AngularJS gün geçtikçe daha da çok yaygınlaşıyor. Bilhassa Javascript yazılımcılarının ve istemci tarafında geliştirme yapanların dikkatle üzerine yoğunlaşması gereken bir teknoloji.
Uyarı : AngularJS ve jQuery kütüphanalerini çok zorunlu olmadıkça bir arada kullanmayınız. Zaten pek gerek olmayacaktır, çünkü jQuery‘nin getirdiği avantajları AngularJS kullanarak da sağlayabilirsiniz.