Apple WWDC 2015 Ardından: OS X El Capitan, iOS 9, watchOS ve Diğerleri
Apple, geleneksel geliştirici konferansı WWDC 2015‘i gerçekleştirdi. Bir çok yazılım geliştirici ve teknoloji severin merakla beklediği etkinlikte birçok yenilik duyuruldu. Bu yeniliklerin en dikkat çekenleri ise OS X El Capitan, iOS 9, watchOS işletim sistemleri oldu. Bunların yanında API yenilikleri, Swift 2, Apple Müzik gibi yenilikler de duyuruldu. Etkinlikte göze çarpan konulara ve detaylarına hızlıca göz atalım:
OS X El Capitan
Apple yeni nesil işletim sisteminin özelliklerini tanıttı. Mail bölümünde birçok yenilikler göze çarpıyor. Safari de tablardan herbirini sola doğru kaydırdığımızda küçük bir imge haline geliyor ve hep orada kalıyor. Böylece facebook, twitter gibi sosyal ağlara çok hızlı bir şekilde erişebiliyoruz. İstediğimiz tab’daki sesleri kapatma da yeni özellikler arasında. Yeni işletim sistemi uygulama açılış hızları 1.4 kat, PDF ön izlemeleri 4 kat , uygulama geçişleri 2 kat daha hızlı gerçekleştiriyor. El Capitan da yeni “San Francisco” fontuna geçiliyor. Yeni işletim sisteminde oyun anlamında çok büyük yenilikler yer alıyor. Grafik çizdirmek için “Metal” kullanılacak. Metal %40 daha iyi. Developer versiyonu bugün indirilebilecek. Sonbaharda tüm kullanıcılar indirebilecek.
iOS 9
iOS 9 işletim sisteminin de birçok özelliği tanıtıldı. Siri‘den haritalara kadar birçok uygulamada yeni özellikler yer alıyor. Birisi sizi aradığında telefon numarası kayıtlı değilse ancak numara epostalarınız arasında yer alıyorsa numara sahibinin adını öneri olarak sunacak. Siri artık daha da akıllanıyor. iOS 9 ile beraber %40 daha az hatasız çalışılacak. Siri, konum bazlı hatırlatmalarda bulunabiliyor. Mesela arabanız ile eve vardığınızda bagajımdaki eşyaları hatırlat dediğinizde size hatırlatma işlemini yapıyor. Siri ile daha derin aramalar yapabiliyorsunuz. Haziranda çekilmiş fotoğraflarımı getir dediğinizde fotoğraf uygulamasından ilgili fotoğrafları getiriyor. Spotlight da güncelleniyor. Artık bir uygulamadaki içeriklerde aranabiliyor. Bu özelliği kullanabilmek içinde geliştiricilere arama API’si yayınlanacak.
PassBook uygulamasının adı Wallet olarak değişiyor. Apple Pay İngiltere’de de kullanıma sunulacak. Notlar uygulamasının tasarımı değişiyor. Notlar uygulamasında çizimler yapabilir, kolay bir şekilde fotoğraf ekleyebilirsiniz. (Çizim yapılacak derken Samsung Note serisi gibi iphone 6+ S için de kalem gelir mi acaba, ne dersiniz?). Apple haritalarda da toplu taşıma desteği geliyor. Gideceğiniz yere en kısa nasıl gidileceği bilgisini veriyor. Ayrıca toplu ulaşım ücretini de Apple Pay ile ödeyebiliyorsunuz. Bu özellikler tabii ki Türkiye’de yok ve sadece Amerika, Çin ve Almanya’da kullanılabilecek. Türkiye ve diğer birçok ülkeye gelmesinin uzun zaman alacağını tahmin etmek çok zor değil.
Android cihazlarda birkaç yıldır bulunan ve iOS kullanıcılarının da kullanmayı çok istediği çoklu pencere (Multitasking) özelliği iPad Air 2’e geliyor. Bu uzun süredir beklenen bir özellikti ve özelliğin şimdilik sadece iPad Air 2’ye gelmesi dahi bir çok kişiyi sevindirdi(yakında diğer cihazlara da geleceği için olsa gerek). Artık iPad cihazlarda iki uygulamayı aynı anda ekran üzerinde kullanılabilecek. Mesela bir taraftan gazete okurken, ekranın diğer tarafına bir pencere ile Youtube açabileceksiniz. Bir diğer özellik ise iPhone cihazlar için güç tasarruf modu. Bu özellikle sarj minumum düzeyde iken 3 saate kadar pil ömrü sunacak.
iOS 9 Hangi Cihazlara Gelecek?
iOS 9 işletim sisteminin belirli cihazlara ve üst modellerine geleceğini söylemek gerekiyor. Apple’ın duyurusuna göre iOS 9’un yüklenebileceği cihazlar şunlar:
- iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3,
- iPhone 4s , iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus
- iPod Touch 5. nesil
iOS 9 ile tanıtılan API’ler
Dün akşam yapılan etkinlikte yapılan duyurulardan biri de iOS 9 için tanıtılan yeni API’lar oldu. Swift 2 paralelinde gelen bir çok yeni özellik bulunmakta. Yeni duyurulan API’lerden dikkat çeken birkaçını şöyle not edebilirim: UI Testing, Swift 2, App thinning, Gaming APIs, Wireless CarPlay, Multitasking APIs. GameplayKit, Model I/O, ReplayKit. Bunların dışında irili ufaklı birçok yeni özellik bulunuyor, sağ tarafta bulunan resime tıklayarak bu listeyi daha detaylı şekilde görebilirsiniz.
Özellikler belirtmek gerekir ki , Swift 2 artık daha hızlı , daha stable ve OPEN SOURCE. Linux işletim sisteminde de kullanılabilir olacak. Apple’ın da Microsoft gibi yavaş yavaş açık kaynak koda yöneldiğinin sinyallerini mi alıyoruz yoksa?
Apple Watch
Apple Wathc 2.0 ile daha kişiselleştirilebilir oluyor. Galeriden seçtiğiniz bir fotoğrafı ana ekrana ekleyebiliyorsunuz. Face Time Audio özelliği ile sesli görüşmeler yapmak mümkün oluyor. Wallet uygulaması ve sadakat kartları da desteklenecek. Siri akıllı saatte daha aktif kullanılabilecek. Örneğin, Siri ile egzersiz başlatabileceksiniz. Apple Watch ile fotoğraflarınıza ayrıntılı bakabiliyor, uzaklaştırıp yakınlaştırma ile ayrıntılı inceleyebiliyorsunuz, kısa videolarınızı da izlemek artık mümkün.
One More Thing: Apple Music
Tim Cook sunumu sırasında “Birşey daha var” dedi ve sonrasında Apple müzik servisini tanıtmaya başladı. Apple, Beats satın alımından sonra böyle bir müzik servisi bekleniyordu. Spotify gibi sosyal bir müzik servisi diyebiliriz. Apple Müzik ile beats 1 adında Zane Love tarafından yönetilen, 7/24 yayın yapan radyo istasyonu olacak. Apple Muzik android ve Windows işletim sistemlerinde de kullanılacağı söylendi. Bu hizmetin 30 Haziran itibariyle kullanıma açılacağı da notlarımız arasında bulunsun.
Büyük heyecanla beklenen bir Apple etkinliği ardından burada not alduğımız yenilikleri bıraktı. WWDC 2015 etkinliğinde Apple’ın duyurduğu yeniliklerini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
1 Comment
Mehmet
9 Haziran 2015 at 13:48Not defterine çizim gelmesi ile yeni cihazda kalem gelebilir yorumunuzu çok zekice buldum. Belkide akıllı kalem gerçekten gelebilir. Yeni cihaz ile kalem gelirse hemen alırım. Emeğinize sağlık.