Office 365 Nedir?
Kullandığımız birçok uygulamanın bulut ortamına geçişini tamamladı, bizler de son kullanıcılar olarak artık bulut tabanlı uygulamaları kullanmaya alıştık. Microsoft tarafından son kullanıcı ve kurumsal firmalara bulut tabanlı olarak satılan Office 365 de gerek içerik olarak, gerekse kullanım açısından en önemli bulut tabanlı ortamlardan bir tanesi. Bu yazıda bulut tabanlı sistem olarak hayatımıza giren Office 365 hakkında kısa bilgileri bulabilirsiniz.
Office 365 Nedir?
Temel olarak bulut tabanlı sistemlerin tamamının özelliklerinden biri zamandan ve yerden bağımsız olarak istediğiniz an sistemleriniz üzerine erişim sağlamanızdır. Bulut sistemleri geliştirilirken buna dikkat edilir ve yazılımcılar tarafından da edilmelidir.
Tanım olarak ise; “Office 365, Office uygulamalarına erişim ile birlikte, bulut üzerinden etkinleştirilen diğer üretkenlik hizmetlerine erişim içeren bir abonelik planıdır” tanımı Microsoft sitelerinde geçmektedir. Office 365 temel office programlarının tamamını desteklediği gibi Skype, Yammer, SharePoint vb. Microsoft entegre sistemlerinin tamamını da abonelik limitlerinize göre size sunabilecek esnek bulut tabanlı bir sistemdir.
Bu sistemi kullanmak için mobil bir cihazınız, tablet yada PC / MAC bilgisayarınız olması, ayrıca aktif bir internet bağlantınızın olması ile birlikte sisteme direk olarak bağlantı sağlayarak ekstra yükümlülükleriniz olmadan evden, işten, yoldayken… her yerden bağlantınızı ve üretkenliğinizi sürdürebilirsiniz.
Office 365 Mimarisi Nasıl?
Yukarıda bahsettiğimiz tanımlara göre bulut tabanlı bir sistemin arka kısmında dönen oyunların da ne olduğunu az çok bilirsek sistemin mimarisinin daha iyi kavrayabiliriz.
Office 365 mimarisini destekleyen Microsoft Azure teknolojisi şu anda dünya üzerinde 20 farklı konumda veri merkezi bulunan en büyük servis sağlayıcılardandır. Azure üzerinde geo redundant denen konum bazlı yedekleme mimari ile birlikte Azure üzerinde çalışan Office 365 sistemlerinizin tamamı kesintisiz ve hızlı olarak hizmet sağlanması üzerine kurgulanmıştır.
Yukarıda “kesintisiz ve hızlı şekilde hizmet sağlar” demiştik, akla şu soru gelebilir; “Anlık olarak yüzbinlerce insanın kulandığı Office 365 nasıl oluyorda yavaşlamadan hızlı şekilde bize hizmet verebiliyor?”. Bu Office 365 bulut sisteminin Azure mimarisi üzerinde genişleyebilir(scalable) yapıya sahip olmasından kaynaklıdır. Kaynaklar yetersiz olduğu anda size ekstra kaynak (otomatik olarak) açılarak sistemlerinizin ve yazılımlarınızın daha kararlı kullanılmasını sağlamaktadır. Yani anlık aktif kullanıcı sayısının artması Office 365’in kesintiye veya hız kaybına uğramasına sebep olmaz, kaynak ihtiyacı oluştuğunda yeni sunucular devreye girerek bu açığı kapatacaktır. Bulut tabanlı sistemlerin en önemli ve hayati özelliklerinden biri olan yüksek erişilebilirliğin(high scalability) avantajına burada tekrar parmak basmış olduk.
Office 365 İçinde Neler Var?
Genel olarak Office 365 içerisinde 5 ana kolda programlar bulunmaktadır. SharePoint, Microsoft Office, Outlook, Mesajlaşma ve Cloud Storage (One Drive) programların tamamı Office 365 içinde kullanılabilir durumdadır.
Tüm bu ürün ailesini kullanabileceğinizi basit bir örnekle anlatarak Office 365’in güzelliğini ön plana çıkaralım.
Outlook hizmetine gelen bir iletinizi farklı kaydet ile One Drive üzerine kaydedebilir, iletideki dosyayı online olarak Word’de açıp değiştirebilir, buradan da SharePointe aktarabilirsiniz. Ayrıca aktardığınız bu dosyayı Office Delve ile kullanıcılar, hatta dış kullanıcılar ile de paylaşabilirsiniz. Biraz daha genişletecek olursak; paylaştığınız dosya üzerinde bazı kullanıcılara düzenleme yetkisi, bazı kullanıcılara sadece okuma yetkisi verebilirsiniz, düzenlenen dokümanın farklı versiyonları arasındaki farklılıkları kontrol edebilirsiniz.
Yukarıdaki örnekte bahsettiklerimi yapmak için cihazınızda ek bir yazılım kurmanıza gerek yoktur, sadece bir tarayıcı aracılığıyla dahi bütün bu işlemleri yapabilirsiniz. Office 365 gibi bulut tabanlı servislerin en önemli avantajlarından biri de bu.
Office 365 içerisinde ayrıca PC/MAC üzerinde kullanabileceğiniz Office Desktop Sürümünüde indirmeye hazır bir şekilde aboneliğinizle doğru orantılı olarak kullanabilmektesiniz.
Office 365 sistemini deneme sürümü olarak 1 ay süre ile ücretsiz kullanabileceğiniz gibi, okullarda ve üniversite öğrencileri içinde ücretsiz kullanım olanakları Microsoft tarafından sağlanmaktadır. Ücretsiz hesabınızı hemen https://products.office.com/tr-tr/try adresinden oluşturabilirsiniz. Ayrıca yazımızda bahsettiğimiz Azure deneme sürümüne ise https://azure.microsoft.com/tr-tr/free/ adresinden erişebilirsiniz.
Microsoft Azure için 610 TL değerindeki kredi ile birlikte krediniz bitene kadar Azure üzerinde sanal makina ve SharePoint gibi sistemleri kurabilir Office 365 hesabınız için kurumsal AD hizmetini aktıf edebilirsiniz.
Bulut tabanlı sistemlerin kullanımı veri kaybını ve kendi ortamınızdaki sistem kaynağı kullanımlarını en aza indireceğinden ücretsiz sürümler ile test ederek kendinize en uygun ürün ve uygulamaları satın alıp kullanabilirsiniz. Office 365 de gerek kurumların, gerekse bireysel kullanıcıların birçok ihtiyacını karşılayabilecek önemli bir uygulama olarak elimizin altında bulunuyor.