Yeni Başlayanlar İçin BI (Business Intelligence)
BI herkesin ağzında pelesenk olmuş bir kelime. BI yani Business Intelligence Türkçesi ise İş Zekâsı, verileri analiz etmek, bütünlüğünü bozmadan anlaşılır halde kullanıcıların önüne servis etmek için kullanılan yazılım, araç ya da genel manada tüm materyalleri kapsayan bir ifadedir.
Yukarıdaki ifadelerin, bir bütün içinde ve disiplin içinde uygulanması gerekmektedir. Raporlama, analitik işletme, veri madenciliği ve benzeri terimlerim bilinmesinin yanında iş zekâsı için bu terimlerden ve kavramlardan daha fazlasının bilinmesi gerekmektedir.
İş zekâsı tam olarak yukarıdaki şekilde bahsedildiği gibi, bilişim teknolojileri, işimiz, pazarlamamız vb. nakit akışı sağlayan platformumuz ile yönetim birimlerinin tam ortasında kalan bir süreçtir.
İş Zekâsının Avantajları – Dezavantajları Nelerdir?
Bildiğimiz üzere artık kurumsal firmalarda C ile başlayan birçok yönetici seviyesinde yöneticiler bulunmakta ve bu yöneticilerin pazarlama, maliyet düşürme, karar verme adımlarında bir takım metriklere ihtiyaçları bulunmakta. İşte tam bu noktada iş zekâsı ( Bundan sonra BI olarak kısaca adlandıralım) kullanırlar.
Yazılımcılar deliler gibi verilerin toplanarak analiz edilmesi ve raporlanması üzerine günler gecelerce uğraşarak yönetim grubuna bu metrikleri sunarlar ama yeni nesil BI araçları ile yöneticiler bu karmaşık düzlemi beklemeden hızlı bir şekilde raporlamalarına ulaşabilirler.
Buraya kadar güzel konuştuk ama dezavantajlarımız nelerdir? Yukarıda okuduklarımızın tam olarak doğru bir şekilde BI araçlarına akışının sağlanması aslında en büyük sorunlardan biri. Gelen verinin doğru, sağlıklı ve sürekli olması gerekmektedir. ( Live Report vb. işlemler için ) Buda IT Ekipleri için büyük organizasyonlarda veri ambarlarının sürekli olarak çalışması ve güvenilir olması riskini doğurmakta ve bazen gereksiz stresler yaratabilmektedir.
BI İçin Kullanılabilecek Platformlar Nelerdir?
Son zamanlarda Microsoft Power BI alanında bir sıçrayış yaparak ciddi interaktif raporlar hazırlamamıza fayda sağlamaktadır. Kendisine https://powerbi.microsoft.com/en-us/ adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca SAP Business Object de diğer bir BI araçlarındandır.
Tabi belirtmeden geçmek olmaz BI araçlarını kullanabilecek analistler, mühendisler yetiştirilmesi ve bunların SQL dediğimiz sorgulama dillerini de iyi derece de bilmeleri BI alanında yatırım yapmak isteyen firmalar için başlangıç şartlarından olmalıdır.
BI olayına nereden ve nasıl başlamalı?
Öncelikle firmanın / kurumun bir strateji geliştirmesi gerekmekte bu strateji içerisinde aşağıdaki adımları uygulamak faydalı olabilir;
- Seviyesi C olmayan ve IT içerisinde olmayan bir yüklenici personel bulun.
- Tanımlarınız net ve kesin olmalı örneğin şu şekilde raporum olsun bu verileri içersin….
- Veri ambarı için depolama planı oluşturun
- Bir entegratör seçin ve onunla devam edin.
- Ufak adımlar ile başlayın ve gerçekleştirilebilir olanları ilk önce uygulayın.
Sonuç olarak BI şirketlerin uzun ve kısa vadedeki hedeflerini tutturmak üzere iş disiplini ile beraber uygulandığında, şirketler önlerindeki buz dağını ve hatta bu buzdağının altında saklanan derinlikleri keşfederek pazarlama, maliyet stratejilerini BI yönlendirmesi ile yapabilecek konuma geleceklerdir.
Ölçülemeyen veriler sizler için çöplükten başka bir şey değildir. Doğru veri kullanımını şirketlerinize önermeniz bireysel olarak da kariyer gelişimize katkı sağlayabilir.