Arduino’ya Giriş
Ülkemizde bilişim sektörü daha çok hizmet alanına yönelik çalışmakta ve yazılım üreten firmalardan oluşmaktadır. Çoğumuz backend, frontend, mobil gibi alanlarda yazılım geliştiriyoruz, yani donanıma dokunmayan “sanal” işlerle uğraşıyoruz. Türkiye’de donanım üretmek ucuz olmadığı için bu alana fazla yatırım yapılamıyor ve donanımsal işler yazılımcılar için ikinci planda kalıyor. Halbuki yazılan kodun sadece ekranda görüntülenmesi yerine fiziksel birimler aracılığıyla çıktı alınması, etkileşime geçilmesi birçok kişi için oldukça keyif verici bir iş. Hangimiz arkadaş canlısı bir robot yapıp vaktini onunla geçirmek ve bazı temel işleri ona yaptırmak istemez ki? Tıpkı bu videoda olduğu gibi.
Robot üretmek ve robot için yapay zeka yazılımı geliştirmek bugün için belki de bu işin en ileri aşaması diyebiliriz. Şu an robot üretemesek bile bu işe bir yerden başlayabiliriz. Arduino iyi bir başlangıç noktası olabilir. Gelin birlikte Arduino dünyasına giriş yapalım.
Arduino Nedir?
Arduino açık kaynaklı bir platform olup donanım ve yazılım bileşenlerinin kolay bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Elektronik Arduino kartları sensöre düşen ışık şiddeti, butona basılma durumu veya daha gelişmiş bir örnek olarak Twitter mesajı gibi girdileri alarak, bir motor bileşenini çalıştırma, LED yakma, çevrimiçi olarak bir şeyler paylaşma gibi çıktıların üretilmesini sağlarlar. Siz de kartın üzerindeki mikro kontrolcüye(microcontroller), bilgisayarınızda Arduino programlama dili ile yazıp derlediğiniz bir komut kümesini göndererek bu gibi işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.