Build 2017 – 1. Gün İzlenimleri
Microsoft’un her yıl, ağırlıklı olarak yazılım geliştiricileri için düzenlediği BUILD etkinliğini bu sene yerinde takip etme fırsatı buldum. Oldukça yoğun ve dolu geçen ilk günün sonunda aldığım notlardan bazı konu başlıkları sizler için derledim. Yazıda Build 17 etkinliğinin ilk gününde duyurulan yenilikler, gelişmeler ve haberleri bulabilirsiniz.
Azure Cosmos DB
Document DB’nin bir üst kümesi olarak duyurulan Azure Cosmos DB, Microsoft’un Azure’daki şemasız veri tabanı sisteminin yeni markası diyebiliriz aslında. Key-Value, Document, Column-Family ve Graph gibi farklı veri modellerini sunan Cosmos DB, global olarak, dağıtık bir yapı ile yüksek veri erişimi gerektiren uygulamalar için tasarlanmış.
Global olarak ölçeklendirilebilen Azure Cosmos DB için, Microsoft oldukça iddialı. Verinin tutarlılığı, veriye erişim hızı ve SLA’lere uyumluluk yükümlüğülü veri yönetiminde ilerleyen zamanlarda oldukça tercih edilecek gibi. Mevcut olarak Document DB servisini kullanan herkesin, Cosmos DB’ye geçtiğini de ekleyim.
Ayrıntılar: https://azure.microsoft.com/en-us/services/cosmos-db/
Intelligent Cloud ve Azure IoT Edge
Son zamanların iki sıcak konusu, AI ve IoT, ilk günün de önemli konu başlıklarıydı. Microsoft bu konulardaki vizyonunu açık açık belirtti diyebiliriz. Cloud’un, AI ve machine-learning kavramları ile akıllanacağı, bu yönde geliştiricilere yeni servisler/araçlar sunulacağının ilk ipuçlarını gördük.
Azure IoT Edge’i duyuran Microsoft, IoT cihazlarının Azure tarafında daha akıllı bir şekilde yönetilmesini hedefliyor. Disconnected senaryolarda bile IoT cihazlarının güvenli ve tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlayan bu servis ilerleyen zamanlarda adından daha çok bahsettirecek gibi.
Ayrıntılar: https://azure.microsoft.com/en-us/campaigns/iot-edge/
Yeni Cognitive Servisleri ve Bot Framework Yenilikleri
AI tarafında sağlanan servislere ek yeni servislerin duyurusu, ilk günün heyecan uyandıran bir başka konusu oldu. Custom Speech Service ve Custom Vision Service ile kendi oluşturacağımız AI modellemesi ile özelleştirilmiş konuşma ve görüntü işleme servisleri yapabilir hale geliyoruz. Bu ne demek? Mesela Lord of the Rings’deki Eldarin dilini anlayan özelleştirilmiş bir Speech Service’i geliştirmek mümkün. Oldukça heyecan uyandıran bu yeni servisler ile Bot Framework tarafındaki yeniliklerin birleşmesi ile geliştiriciler için güzel fırsatlar çıkıyor.
Bot Framework tarafında da yeni gelişmeler var. Cortona ve Skype for Business olmak üzere 3 yeni kanal eklendi. Cortona şu an ne yazık ki sadece ABD için kullanımda ama ilerleyen dönemlerde daha geniş bir ağa yayılacaktır diye düşünüyorum. Yeni duyurulan Adaptive Cards ile artık UI tarafında kullanıcı deneyimine uygun görsellerin yaratılabilmesi Bot Framework’ün kullanım alanlarını arttıracak.
Ayrıntılar: https://azure.microsoft.com/en-us/services/cognitive-services/
https://blog.botframework.com/2017/05/10/Build/
MySQL ve PostgreSQL Database Servisleri
MS SQL Server’ın bir Azure servisi olarak sunulmasına ek olarak MySQL ve PostgreSQL da Azure’daki ilişkili veri tabanı servisleri arasına girdi. Bu sayede MySQL ve PostgreSQL veri tabanlarımızı, bu servisleri kullanarak Azure’da, hızlı ve tutarlı bir şekilde barındırabileceğiz.
Visual Studio for Mac
Visual Studio’nun macOS için olan sürümü bir süredir Preview olarak yayınlanmaktaydı. Ahaaa da artık RTM. macOS işletim sisteminde de oldukça kolay bir şekilde C# ile uygulama geliştirmek bu sayede mümkün. Visual Studio’nun temel bir çok editör özelliğini bünyesinde barındıran VS for Mac, macOS’da oldukça kolay bir şekilde uygulama geliştirmeyi sağlıyor. C# ve F# kullanarak, web, mobile uygulamalarını rahatlıkla geliştirebileceğiz. Container desteği ve Azure desteği ile oldukça cazip bir hale geldi diyebilirim.
Ayrıntılar: https://www.visualstudio.com/vs/visual-studio-mac/
Azure Snapshot Debugging
İlk başta belirttiğim “Intelligent Cloud” kavramının, yazılım geliştirme tarafındaki ilk paketlenmiş özelliği diyebilirim Snapshot Debugging için. Artık Azure üzerinde çalışan uygulamalarımızı, üretim ortamında çalışmaya devam ederken debug edebileceğiz. Son kullanıcıya fark ettirmeden belli snapshot’ların otomatik olarak alınması ve analiz edilmesi ile gerçekleşen bu debug olayı ile, üretim ortamında olan ama re-produce edemediğimiz hataları yakalamak ve çözmek daha kolay olacak. Visual Studio’da normal debug yapar gibi, breakpoint’leri kodumuzdaki ilgili satırlara koyup, snapshot alınmasını başlattığımız zaman, Azure belli snapshot’ları bize sunum bu snapshot’lar üzerinde debug yapmamızı sağlıyor.
Ayrıntılar: https://azure.microsoft.com/en-us/blog/snapshot-debugger-for-azure/
Azure Cloud Shell
Tarayıcı üzerinden, shell komutları ile Azure’daki operasyonları daha kısa ve hızlı yapmaya sağlayan Azure Cloud Shell, Azure tarafında duyurulan bir başka yenilik oldu. CLI ile çalışmayı seven yazılım geliştiriciler çok mutlu olacak benden söylemesi.
Ayrıntılar: https://azure.microsoft.com/en-us/features/cloud-shell/
Azure Mobile App
Azure’daki çoğu servisi ve aynı şekile Azure’da host ettiğimiz uygulamaları artık cep telefonundan Azure Mobile App aracılığıyla monitör etmek ve yönetmek artık mümkün. Şu an preview olarak yayınlanan uygulamaya Apple ve Google’ın AppStore’larından ulaşmak mümkün.
Visual Studio 2017 Tools for Azure Functions
Azure Functions için Visual Studio 2017 araçları Preview olarak yayınlandı. Serverless uygulama modeline uygun geliştirme yapanlar için çok sevindirici bir haber olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki Visual Studio 2015 için bu araçlar yok. Ayrıca Visual Studio 2017’nin son preview versiyonu gerekmekte.
Ayrıntılar: https://blogs.msdn.microsoft.com/webdev/2017/05/10/azure-function-tools-for-visual-studio-2017/
.NET Core 2.0 Preview 1
.NET Core 2.0 ve ASP.NET Core 2.0 Preview olarak yayınlandı. .NET Standard 2.0 desteği, API sayısı ve performans açısından bir çok iyileştirme 2.0 versiyonunda mevcut. Visual Basic’in de desteklendiği bu yeni versiyonda, Visual Studio 2017’de gelen Live Unit Testing’de artık desteklenmekte.
ASP.NET Core 2.0 tarafında ise Razor Pages geliştirme hayatımıza geldi. Web Pages modelinin ASP.NET Core’a uyarlanmış hali diyebiliriz. Single Page web uygulamaları için tercih edilebilecek bir özellik diyebilirim.
Ayrıntılar: https://blogs.msdn.microsoft.com/dotnet/2017/05/10/announcing-net-core-2-0-preview-1/
İkinci günün özetiyle de çok yakında görüşmek üzere