Web Sayfalarından Anlık Bildirim(Push Notification) Nasıl Gönderilir?
Son zamanlarda web sitelerini ziyaret ederken karşınıza sıkça çıkan anlık bildirim istek kutuları dikkatinizi çekmiştir. “Sitemizdeki önemli gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?” veya “Kampanyalardan anında haberdar olmak ister misiniz?” gibi mesajları içeren kutular. Onaylamazsanız hayat normal şekilde devam ediyor, onaylarsanız artık o siteden gelecek bildirimleri tarayıcınız üzerinden görebiliyorsunuz.
Bu yazıda sizlere bu tarz bildirimlerden, yani Web Push Notifications‘dan bahsedeceğim. Bu servis nasıl çalışır, bu servisi hangi firmalar sağlamaktadır, sitemize bu servisi nasıl ekleriz, bildirim gönderirken nelere dikkat edilmeli gibi detayları ele alacağız.
Web Push Notification, web tarayıcısı(browser) üzerinden abone olduğunuz sitelerden size anlık bildirimler gelmesini sağlayan servistir. Aslında akıllı telefonlarımıza gelen bildrimlerin(push notification) web tarayıcıları için çalışan hali diyebiliriz. Bu servisin kullanıcı taraflı çalışma mantığından bahsedecek olursak,
- Kullanıcı bir web sitesini ziyaret eder.
- Web sitesi tarafından belirlenen bir süre içerisinde kullanıcıya bir pop-up pencere içerisinde ‘Web sitemizden … için bildirim almak istiyor musunuz?’ gibi bir soru sorulur.
- Kullanıcı açılan mesaj kutusunda bildirim almak istediğini kabul ederse artık sitenin anlık bildirimlerine abone olur.
- Web sitesindeki görevli kişiler, abone olan kullanıcılara istenilen zamanda push atarak istedikleri bilgiyi paylaşabilirler.
Web Push Notification sadece tarayıcı açıkken değil, kapalıyken de bildirimleri getirir. Yani tarayıcı kapalı olduğunda da abonesi olduğunuz sitelerden gelen bildirimler bilgisayarınızda görebilirsiniz.
Web siteleri genellikle web bildirimlerini uyarı, reklam veya bilgilendirme için kullanıyor. Tabii ki abone olan her kullanıcı sitenize izin verdi diye önemli olmayan bildirimleri onlara iletmek firmanızın veya ürününüzün itibarını düşürecektir. Bu mesajların gönderim saati, içeriğinin kısa ve öz olması gibi noktalara dikkat etmek gerekiyor.
İşin biraz da teknik tarafından bakalım. Web push notification nasıl oluşturulur? Hangi tarayıcılarda çalışır? Web sitemize nasıl eklenir?
Web Push Notificationlar; Internet Explorer hariç diğer tarayıcılarda çalışmaktadır. Bu hizmeti bizlere sunan birçok sağlayıcı var, aşağıda bu sağlayıcılardan bazılarını listeledim.
Ben Sendpulse sağlayıcısı üzerinden web push notification bağlantısının nasıl yapılacağını anlatacağım. Zaten detaylı bir inceleme yapıldığında bu hizmeti sağlayan sağlayıcıların kurulum adımları benzerlik göstermektedir.
1. Sendpulse.com’a üye olun
2. Üye olduktan sonra karşınıza çıkan sayfada ‘Yeni Bir Web Sitesi Ekleyin’ butonuna tıklayın
3. Karşınıza çıkan ekranda,
Web adresi, logo ve abonelik isteği alanlarını doldurun. Son olarak bildirim mesajının sayfada nerede görüneceğini seçin.
4. Sonraki adımda kullanıcının karşısına çıkacak olan abonelik pop-up görünümü ayarlamak gerekecek.
5. Sonraki adımda çıkan kod parçacığını web sitenizin kodlarına arasına ekleyin.
Bu işlemi de yaptıktan sonra web push notification web sitenize eklenmiş olur. Sendpulse.com üzerinden abonelerinize Push gönderebilirsiniz. Ben kendi web siteme ekledikten sonra abone oldum ve sendpulse üzerinde Push gönderdim. Abone olma ve gelen Push’un ekran görüntüleri şu şekilde.
Abone olduktan sonra gönderdiğim anlık bildirim mesajı ise şöyle
Not: Ekran görüntülerine baktığımızda abone olma ve bildirim pencerelerinde sendpulse.com adresinin bulunduğu dikkatinizi çekmiştir. Ben Sendpulse’da ücretsiz üyelik oluşturduğum için bu metinler görünüyor. Ücretli üyeliklerde bu yazılar görünmez.
Ayrıca bildirim gönderdikten sonra sistem üzerinden istatistiki bilgileri de görebiliyorsunuz.
Son olarak fiyatlandırma açısından genel bir değerlendirme yaparsak, bu hizmeti sağlayan uygulamalar genellikle kullandığın kadar öde mantığı ile çalışmaktadır. Abone sayınız ve gönderdiğiniz bildirim sayısına göre fiyatlandırma yapılıyor.
4 Comments
emre
17 Ağustos 2017 at 09:00teşekkürker faydalı bir paylaşım olmuş emeğinize saglık.
yasin şahan
12 Ekim 2017 at 13:47selam, burada sağlayıcının yaptığı işlemi kendimiz geliştirme şansımız yokmu?
emre aktaş
27 Nisan 2018 at 14:11Güzel soru…
mobil chat odalari
22 Haziran 2018 at 22:33Teşekkürler ben bunu wordpress eklentisi olarak kullanıyordum ama şimdi ise sizin sayenizde sendpulse ile tanıştım sağolun.