Yazılımcıların Kendisini Pazarlaması İçin Harika Öneriler
Günümüzde göründüğünüz kadar alanında yetkin ve profesyonelsiniz. Her ne kadar bu görüşe katılmasamda maalesef gerçekler bundan ibaret. Sırf sosyal medyada daha fazla göründüğü için kendilerini çok güzel pazarlayan yazılımcılar tanıyorum. Bu yazımda sizlere kendinizi pazarlamanız konusunda harika önerilerde bulunacağım.
1. Adım: İçerik Üretin
Ürettiğiniz katma değerli içerikler sayesinde ummadığımız kapıları açabiliriz. Birbirimize fayda sağlayacak konularda içerikler hazırlamak konusunda maalesef diğer toplumlara göre bir hayli gerideyiz. Her ne kadar yazılım alanında bu seviye çok ileride olsa da bu seviyeyi bir adım daha ileri taşıyabiliriz.
Blog Açın
adsoyad.com ‘dan oluşan sitenizde alanınıza uygun içerikler üretin. Öğrendiklerinizi, öğrenmeye çalıştıklarınızı ve hatta kaleminizi güçlendirmek için içerik üretmelisiniz. Ürettiğiniz bu içerik bir başkasının hayatına dokunup renk katacaktır. Böylelikle ürettiğiniz içeriği başta Twitter olmak üzere diğer sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. Bu içerik kimi zaman feyizli bir etkileşime dönüşecektir. Kimi zaman ise bir tartışma başlatıp ego savaşlarına dönüşecektir!
Tartışmaktan çekinmeyin. Bu sizi daha fazla görünür kılacaktır. Ayrıca bu görünürlüğün meyvesi olarak size takipçi kazandıracaktır. Şimdi sosyal medyadaki birçok kişinin neden anlamsız tartışmalara girdiğini çok daha iyi anladığınızı düşünüyorum. Her şey kendilerini pazarlamayla ilgili. Ne kadar çok sesiniz çıkarsa o kadar ünlüsünüz!
Karanlık tarafa hoş geldiniz!
YouTube Kanalı Açın
Blog içerikleri üretmeye başladıktan sonra bu içerikleri kolay bir şekilde videoya aktarabilirsiniz. Blog içerikleri oluşturarak hem özgüveninizi tazelemiş olursunuz. Ayrıca içerikleri videoya aktarmak çok kolay ve basittir. Kamera karşısına hemen çıkmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu çok normal. Onun için kendinizin olmadığı sadece ekran paylaşımlarının olduğu videolar üreterek YouTube’daki varlığınızı oluşturabilirsiniz. Böylelikle Twitter’da olmayan ama YouTube’da olan takipçilerle kemik kitlenizi oluşturabilirsiniz.
Podcast Yayınları Yapın
Blog ve YouTube’dan sonra Podcast tarafında da içerikler üretin. Podcast, YouTube’a kıyasla içerik üretme konusunda daha basit ve kolay. Podcast camiasının en güzel tarafı ise ağırlıklı olarak dinleyicilerin yazılımcılar ve onunla ilişkili meslek grupları tarafından takip ediliyor olması.
Düzenli Podcast üreterek yazılım alanında tanınan bir yazılımcı olarak kendinizi çok güzel pazarlayabilirsiniz. Her ne kadar bunu başlangıç seviyesi için pek uygun görmesem bile Podcast’in Türkiye’de kemikleşmiş aşağı yukarı 10.000 dinleyicisi var diyebilirim. Ürettiğiniz içerikler maksimum 10.000 kişiye ulaşacaktır. Bunu düşünerek hareket etmenizi tavsiye ederim.
Ben YouTube’da 4 yıldan beri içerik üretiyorum. Milyonlara ulaştım, hala Podcast’e girip girmeme konusunda ciddi düşünceler içerisindeyim.
2. Adım: Güncel Olun
Yazılımcıların en sık kullandığı sosyal ağ Twitter. Bunun için bir yazılımcının GitHub hesabı nasıl olmak zorunda ise bence ikinci öncelikli olarak Twitter hesabı da olmalı. Burada paylaşımlar yaparak ne kadar güncel olduğunuzu sizi tanımayanlara çok güzel gösterebilirsiniz. Bir o kadarda kendinizi pazarlayabilirsiniz.
Fenomen ile kendini pazarlama arasında ufak bir çizginin olduğunu düşünüyorum. Takipçileriniz istedi diye fenomenliğe girişmemenizi tavsiye ederim.
Yazılımın kimilerine göre en güzel, kimilerine (bana) göre en kötü tarafı ise güncel olmak zorunda olmanızın bir gerçek olması. Bu gerçekliği başta Twitter olmak üzere diğer sosyal ağlarınızda göstermelisiniz. Alanınızla ilgili takip ettiğiniz yabancı kaynakları Türkçe’ye çevirerek Twitter’da kendinize özgü bir stille paylaşın(Kaynak belirtmeyi, hatta gerekliyse orjinal yazının sahibinden izin almayı unutmayın!).
Dipnot: Aslında sosyal ağlardaki varlığınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Güzel bir içerik stratejisi ile nefis bir yere gelebilirsiniz. Paylaşacağınız kategorilerde içerik türleri olursa tadından yenmeyecektir. Böylelikle hem stratejik olarak dijital varlığınız öne çıkmış olur hem de bunun bir meyvesi olarak takipçi kazanabilirsiniz. Ayrıca yazılım alanında bambaşka kapıların açılmasını sağlayabilirsiniz.
3. Adım: GitHub’da Yarın Yokmuş Gibi Katkı Yapın
Bir yazılımcının olmazsa olmazı GitHub’dır! Yarın yokmuş gibi katkı yapın. İlk ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak ürettiğiniz projeleri sunuma hazır bir şekilde toparlayın. Bunu bir blog yazısıyla taçlandırın. Yaptığınız şeyi neden ve niçin yaptığınızı basit şekilde anlatın. Mümkün mertebede çok teknik olmayacak şekilde anlatırsanız yazılımcı olmayanları hedefleyebilirsiniz.
Gündem İle İlişkili Hafta Sonu Projeleri Üretin
Bu metot ile çok güzel viral olacak işler yapabilirsiniz. Bu projeler kimi zaman depremle ilişkili olurken kimi zaman Oscar ödülleri ile ilgili olabilir. İBB’nin geçtiğimiz ay açtığı açık veri portalındaki verileri alarak bir görselleştirme bile yapabilirsiniz. Yapılacakların bir sınırı yok. Bu sayede bir günde Twitter’daki takipçi sayınızı 1.000 kişi arttırabilirsiniz.
Açık Kaynak Projelerine Destek Olun ve Paylaşın
Açık kaynak projelerine destek olun ve bunları paylaşmaktan çekinmeyin. Özellikle alanınızla ilgili GitHub’da bir satırlık kod dahi yazsanız (İroni: Tabii ki yapmayın :)) bunu sosyal medya hesaplarınızda paylaşmaktan çekinmeyin. Korkusuz olun. En fazla ne olabilir ki? Linç yersiniz o kadar (İroni: Reklamın iyisi kötüsü olmaz).
Çalışmak İstediğiniz Şirket(ler) İçin Hafta Sonu Projeleri Yapın
Mesela çalışmak istediğiniz bir şirket var. Ve kendinizi o şirkete karşı çok güzel pazarlamak istiyorsanız. Cevap basit. Aklınıza gelen nefis fikri uygulayın. Onlarla paylaşın. Gerekirse bu süreçte teknik ekip ile iletişime geçip tam olarak ne yapmak istediğinizi açık bir şekilde dile getirin. Size API konusunda dahi yardımcı olacaktır. Bir yazılımcıyı en iyi bir yazılımcı anlar (Test edildi ve onaylandı).
Sonrasında çok güzel kapılar aralanacaktır. Bu kimi zaman para, hediye ve iş teklifi dahi olabilir. Ben bu metodu bir çok kez uyguladım ve çok güzel kapıların açılmasına vesile oldum. Bu bazen güzel bir ekiple çalışma fırsatı bulmama vesile oldu. Kimi zamanda şirketin bana sponsor olup ürünlerini ücretsiz kullanmama vesile oldu.
Düşünsenize tanımadığınız bir kişi sizin ürününüz için bir geliştirme yapıyor ve sizinle paylaşıyor. Siz de olsa ona destek olur ve ona güzel kapılar açarsınız. Bu parayla sahip olamayacağınız harika bir deneyim! En nihayetinde kendinizi pazarlamanın kusursuz bir tekniği..
Her ne kadar yazılımcılar GitHub’da olsa dahi GitHub’da olmayan kişi ve kişilere kendinizi pazarlamalısınız. Dünyanın yazılımcıların etrafından dönmediğini İnsan Kaynakları gerçeği ile çok rahatlıkla görebiliyoruz..
4. Adım: Yazılım Topluluklarında Görev Alın
Bir yazılım topluluğunda görev almanın en güzel taraflarından bir tanesi ise çevre oluşturmanın yanı sıra kendinizi çok güzel pazarlayabilmeniz. Bunu topluluğa sağladığınız katkının bir geri dönüşü olarak düşünebilirsiniz.
Etkinliklerde birbirinden farklı kişiler ile tanışıp çevrenizi genişletebilirsiniz. Aynı şekilde etkinliklerde sunum yaparak alanında ne kadar yetkin ve tecrübeli olduğunuzu yukarıdaki adımlarla beraber destekleyebilirsiniz. Böylelikle güzel fırsatların açılmasına vesile olabilirsiniz.
Bir Dost: Kendinizi bir şirkete pazarlamak istiyorsanız bu gibi topluluklarda daha sık görev alın. Bol bol sunum yapın. Özellikle çalışmak istediğiniz şirketin katılımcısı olduğu etkinliklerde sunum yapın. İş teklifleri kapınızı çalacaktır. Şirket transferleri genellikle bu gibi ortamlarda gerçekleşiyor.
5. Adım: Udemy’e Eğitimler Hazırlayın
Yukarıdaki 4 adımın meyvesi olarak artık kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz. Artık bir eğitim yapıp kendi öğrenci topluluğunuzu oluşturabilirsiniz. Yetkin olduğunuz konular ile ilgili güzel bir müfredatla bir eğitim seti yapabilirsiniz. Bunu Udemy’de satabilir ve çevrenizi genişletebilirsiniz.
Udemy’de eğitmen olup ayda 500$’dan - 5.000$’a kadar çok güzel paralar kazanan arkadaşlarım var. Bu bölüme tamamen duygusal olarak bakabilirsiniz
Udemy size kendinizi pazarlama noktasında çok önemli bir nokta oluşturacaktır. Üniversite kulüplerinde konuşmacı olmaktan, şirketlere ve kurumlara özel eğitim verme noktasına kadar aklınıza dahi gelmeyecek bir çok kapıyı aralayacaktır.
Gezen tilki oturan aslandan iyidir!
6. Adım: İstemekten Çekinmeyin ve Konuk Olun
İstemekten çekinmeyin. Konuk olun. Davet beklemeyin, isteyin. YouTube’da Yazılımcı Sohbetleri röportajı yapan bir kişi varsa ona ulaşın. Konuk olmak istediğinizi belirtin.
Alanınız ile ilgili Podcast yayını yapan yayıncılara ulaşın ve konuk olmak istediğinizi belirtin. Konuk olduğunuzda karşınızdaki kişiye fayda sağlayabileceğini düşündüğünüz özelliklerinizi ve çevrenizi öne çıkartın.
Şaşırdığınızı biliyorum ama karanlık tarafa tekrardan hoş geldiniz.
Etkinliklere, gönüllü projelere ve aklınıza gelebilecek yerlere ulaşmaktan çekinmeyin. İletişime geçin. E-Posta atın, kendinizi tanıtın ve organizasyonda yer almak istediğinizi belirtin. İnsanlar alanında yetkin bir kişi olduğunuzu tanıdığında / hissettiğinde büyük bir mutluluk duyacaktır.
İstemekten çekinmeyin. En fazla ne olabilir ki? Olumsuz dönerler veya size cevap vermezler. Cevap vermediklerinde onları suçlamayın ve kin beslemeyin. Neden size cevap versinler? Belki ayda yüzlerce davet e-postası alıyorlar.. Cevap vermeleri için bir sebebiniz olmalı.
Eğer yukarıdaki adımları düzenli olarak uygular ve yaparsanız size cevap verme olasılığını artırmış olacaksınız.
7. Adım: Topluluklara Katılamıyorsanız Kendi Topluluğunuzu Oluşturun
İstanbul’da veya pasaportla gidilen herhangi bir yerde oturuyorsanız mesela; Beylikdüzü gibi.. Topluluklara katılmanız konusunda pek heyecanlı olamayabilirsiniz. Yol sizlere çile gelecektir. Ve bu çile dolaylı olarak motivasyonunuzu kıracaktır.
Onun için tek yapmanız gereken kendi topluluğunuzu / buluşma grubunuzu oluşturmak. Yapmanız gereken Kommunity’de bir topluluk oluşturmanız. Ve bulunduğunuz bölgedeki en uygun Starbucks şubesini (yoksa en uygun bir yeri) mekan olarak belirtmeniz.
Sosyal medyada bunu duyurarak bulunduğunuz çevrede sizinle aynı işi yapan veya yapmak isteyen kişilerle doğrudan tanışabilirsiniz. En kötü senaryoda bile sosyal medyada 100 TL’lik hedefli reklam vererek bunu yapabilirsiniz.
—
Yukarıda bahsettiğim bir çok konuyu uygulayabilir ve düzenli buluşmalar yapabilirsiniz. En nihayetinde bir çok işbirliği yaparak bu buluşmaları daha anlamlı kılabilirsiniz. Nihayetinde bir taş ile birden fazla kuş vurabilirsiniz.
Günümüzde yazdığınız kod kadar değil göründüğünüz kadar değerlisiniz. Siz alanında çok iyi bir yazılımcı olabilirsiniz ama kendinizi pazarlamadığınız süre zarfında bu ne yazık ki hiçbir şey ifade etmeyecektir.
Hak ettiğiniz maaşı almakta zorlanacak, istediğiniz şirkette çalışamayacaksınız. Şiir tadında kod yazıyorsunuz ama sosyal medyadaki varlığınızdan eser yok. LinkedIn profiliniz güncel değil, GitHub hesabınız dağınık. Hatta bir siteniz bile yok..
İnsanlar sizinle neden iletişime geçsin? Sizinle neden çalışmak istesinler? Tamam sizi tanıyınca ne kadar eğlenceli, samimi ve bilgili birisi olduğunuzu yakınen görecekler. Peki karşımızdaki kişilerin bu kadar vakti var mı?
Bence asıl mesele o masaya oturmadan önce kendinizin ne kadar samimi ve bilgili olduğunuzu göstermekte olduğunu düşünüyorum.
Yazının sonuna kadar geldiğinize göre içeriğimi okudunuz. Vaktinizi yazıma ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Bana Twitter, Linkedin ve YouTube üzerinden ulaşabilir ve çekinmeden sorularınızı iletebilirsiniz.
Kapak Görseli: NeONBRAND