SQL Server Artık Linux Üzerinde de Çalışacak
Microsoft platformlarında en çok kullanılan veritabanı sunucusu SQL Server‘ın, 2016 versiyonu itibariyle Linux işletim sistemlerinde de çalışacağı dün Microsoft’un resmi kanallarından duyuruldu. Bu haber aynı zamanda biz yazılım geliştiriciler için son zamanların en şaşırtıcı ve ilginç gelişmelerinden biri oldu. Şimdilik çok fazla detayı verilmeyen bu gelişmeyle ilgili önümüzdeki günlerde daha fazla bilgiye ulaşacağız. SQL Server 2016 Linux versiyonunun 2017 yılı içerisinde dağıtılacağı da verilen bilgiler arasında.
Microsoft’un en önemli ürünlerinden biri olan ve bugüne kadar sadece Windows işletim sistemleri üzerinde çalışan SQL Server’ın Linux’te de çalışacak olması, artık Microsoft platformunu kullanan yazılım geliştiricilerin ve şirketlerin de istikametini yavaş yavaş Linux tarafına kaydıracaktır. Zira geçtiğimiz yıl içerisinde Microsoft .NET Framework’ün çekirdek bir versiyonu olan .NET Core‘u yine Linux işletim sistemlerinde çalıştırılacağını duyurmuştu. Hatta .NET Core’un sadece Linux değil, MacOS’larda da çalışacağını belirtelim.
Burada şu detaya dikkat çekmek istiyorum; Microsoft platformunda yazılım geliştiren kişiler ve kurumlar için en önemli 3 bileşen .NET Framework, Visual Studio ve SQL Server’dır. Yakın zamanda .NET’in çekirdek versiyonu .NET Core Linux üzerinde çalışacak. 2017 yılı içerisinde de SQL Server 2016’nın Linux versiyonunun dağıtılmasını bekliyoruz artık. Şu an halkayı tamamlayacak en önemli eksik Visual Studio. Yani Visual Studio IDE’sinin de Linux versiyonu çıkacak olursa(ki şu dakikadan sonra çıkmaması sürpriz olur) yakın zamanda .NET platformunda yazılımcı geliştirenlerin Windows işletim sistemi yerine Linux işletim sistemini tercih etmesi mümkün olacak.
Not: Burada bahsedilen Visual Studio şu an Windows platformlarında kullandığımız bütünleşik geliştirme aracımız olan Visual Studio 2015 veya Visual Studio 2012… gibi araçların Linux versiyonudur. Şu an Linux ve MacOS’ta çalışan Visual Studio Code’u kastetmiyorum. Visual Studio Code zaten IDE’den ziyade bir kod editörüdür.
Bulut platformlarının yaygınlaşması nedeniyle ciddi strateji değişikliklerine giden Microsoft, artık ürün lisansı satmaktan ziyade bulut üzerinde servis ve ürün kiralama modeline öncelik veriyor. Zira Linux platformuna yapılan bu kadar yatırımın Microsoft’un dış dünyaya açılmasının yanında Azure vb. platformlarda Linux üzerinde kendi ürün ve servislerinin de boy göstermesine yönelik.
Linux Üzerinde SQL Server Oracle’ı Nasıl Etkiler?
Önümüzdeki yıllar SQL Server ile Oracle arasındaki rekabeti de giderek kızıştıracaktır. Her ne kadar donanımsal olarak henüz Oracle’a dişli bir rakip olamasa da, SQL Server’ın Linux platformlarında çalışacak olması şüphesiz ki Oracle için hatrı sayılır bir müşteri kaybına yol açacaktır. Bilhassa birçok orta ölçekli kuruluşun Oracle’ın yüksek lisans maliyetlerinden kurtulmak için SQL Server saflarına geçmesi kimseyi şaşırtmaz.
Microsoft’un Başka Sürprizleri Var Mı?
SQL Server’ın Linux’te çalışacağını duyduktan sonra sanırım artık hiçbir “Windows Ürünü on Linux” haberi bizi fazla şaşırtmayacaktır. Linux üzerinde çalışacak Visual Studio IDE’si artık şart! Bunun dışında ilerleyen yıllar içerisinde Microsoft’un bir Linux dağıtımını bünyesine katması, Microsoft’un kendi Linux dağıtımını çıkarması veya Windows işletim sisteminin açık kaynak hale gelmesi… gibi haberler duyar mıyız? Neden olmasın. Hatta Microsoft-Redhat yakınlaşmasını hatırlatarak aşağıda linkini verdiğim blog yazısı bu Devnot yazımızı da bitirelim/
Microsoft has developed its own Linux. Repeat. Microsoft has developed its own Linux
Sizin bu konuyla ilgili yorumlarınız veya tahminleriniz varsa bu yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
6 Comments
Serdar
9 Mart 2016 at 06:10Ufak bir düzeltme yapayım;
“Şu an halkayı tamamlayacak en önemli eksik Visual Studio. Yani Visual Studio IDE’sinin de Linux versiyonu çıkacak olursa”
Şuan Linux işletim sistemi için yayınlanmış olan “Visual Studio Code” isimli IDE’nin beta sürümü yayında.
Uğur Umutluoğlu
9 Mart 2016 at 08:13Yok yanlış anlaşılma olmuş. Aslında yazıyı ilk yazdığımda içerisinde küçük bir not vardı “burada bahsedilen Visual Studio Code değildir” diye, sonra nasılsa IDE yazdım anlaşılır diyerek kaldırmıştım. Demek ki yine yanlış anlaşılma oluyor
Visual Studo Code bir IDE değil, Sublime Text ve Atom gibi bir kod editörüdür. Benim burada kastettiğim şu an Windows platformlarında kullandığımız Visual Studio 2015(veya Visual Studio 2012) IDE’sinin Linux versiyonudur. IDE deyince anlaşılır sanmıştım. Yanlış bir atıf olmadığını ve bahsettiğim noktanın doğru olduğunu yinelemek isterim.
Ben iyisi bu notu tekrar ekleyeyim yazıya, yine benzer yanlış anlaşılmalar olmasın
Serdar
9 Mart 2016 at 10:28teşekkürer açıklama için, teknik terimlerle aram pek iyi değil.
Mesut Pişkin
9 Mart 2016 at 10:27Visual studio Code bir editordür IDE değil. Burada Visual studiodan bahşedilmiş.
İndirim Kodları
9 Mart 2016 at 08:31Şirketlerin mobil tarafda ne kadar agresif bir şekilde ilgi gösterdiklerini gördüler, IoT ile çok daha fazlasının yapılabileceğini kimse inkar edemez.
Microsoft mobil pazarında ve arama motorunda elde edemediği gücü, yeni gelen IoT dediğimiz platformda yakalamak ve bunun yanında cloud/hizmet satmanın ne kadar rahat olduğunu gördüğü için elinden geleni yapıyor.
RaspberryPi2 üzerinde Windows 10 çalışacak şekilde yapılan konfigrasyonlar, Windows Server 2016 Nano server girişimleri bunu çok iyi şekilde ispatlıyor.
Microsoft, Eclipse Foundation’a Katıldı | Devnot
9 Mart 2016 at 09:20[…] söz ettirdi. Microsoft SQL Server’ın artık Linux işletim sisteminde çalışacağının haberi henüz tazeliğini korurken dün de Visual Studio takımının yöneticisi Shanku Niyogi […]