Stack Overflow 2016 Geliştirici Anketi Sonuçları
Stack Overflow’un 56.000 geliştiricinin katıldığı bu yılki anketi, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı geliştirici anketi oldu. Dünyanın her yerinden ankete katılan geliştiriciler, nerede çalıştıklarını, ne yaptıklarını ve kim olduklarını paylaştılar.
Stack Overflow üzerinde her 8 saniyede bir soru soruldu. Sorulan bu sorulara 173 ülkeden, 56.033 geliştirici cevap verdi. Şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamlı geliştirici anketi olsa da, aslında bu sayı 40 milyon aylık ziyaretçisi olan bir site için oldukça az bir rakam.
Dünyanın neredeyse tamamından katılan geliştiricilere toplam 45 soru soruldu. Bu sorulara verilen cevaplardan bazılarını derleyerek sizlere sunmak istedik. İşte anketin farklı alanlardaki sonuçları.
GELİŞTİRİCİ PROFİLİ
1. Ülke Dağılımı, Aylık Ziyaret Rakamları
Ankete en çok katılım 13.500 kişi ile ABD. Ankete Türkiye’den 445 kişi katılmış. Ocak ayı itibarı ile Stack Overflow sitesinin ziyaret edenlerin sayısı 46 milyon. Stack Overflow’un tahminine göre bu rakamın yaklaşık 16 milyonu profesyonel geliştiriciler.
16 milyon profesyonel geliştiriciden 4 milyona yakını ABD’den. Türkiye’den ise 128.239 kişi bulunuyor.
2016 yılında sitenin en çok ziyaret sayısı yine 46 milyon ile ABD. Türkiye’den ziyaret sayısı ise yaklaşık 2 milyon.
2. Geliştici Ünvanları
Ankate katılanların büyük çoğunluğu kendisini Full-Stack Developer olarak görüyor. Bu geliştiriciler 5-6 tane ana dil veya framework ile çalıştıklarını belirtiyorlar. Full-Stack geliştiricilerin tamamında en az 4 tane ana dil ve framework deneyimi mevcut.
Dünyadaki en popüler dil JavaScript. Hatta öyleki back-end geliştiriciler bile çoğu JavaScript biliyor ve kullanıyor.
Geliştici ünvanına göre teknoloji seçimleri ise şöyle;
Full-Stack
Front-End
Back-End
Mobile
Math & Data
Öğrenciler
3. Geliştiriciler Kendini Ne Olarak Tanımlıyor?
Ankete katılanların %95’i kendisini geliştirici(developer) olarak tanımlıyor. Kendisini mühendis olarak tanımlayanların çok büyük kısmı gömülü sistem uygulama geliştiricileri.
4. Yaş
Geliştiricilerin ortalama yaşı 29.6 ve medyan değer 27.
Ülkelere göre yaş ortalamasında en yüksek ortalama 32 ile ABD’de. Hindistan ise en genç geliştirici nüfusuna sahip. Geleceğin yazılımcılarını Hindistan, Rusya ve Polonya yetiştiriyor diyebiliriz.
5. Tecrübe
Ortalama geliştirici deneyimi 6.5 yıl çıkıyor. Fakat 6.5 yılın tamamı profesyonel deneyim değil. Stack Overflow, ankete katılanlar ile kendi kariyer sitelerindeki CV’leri karşılaştırınca hâlâ öğrenci olanların 3-4 yıl tecrübesi olduğunu görüyor. Bu da tecrübe ile ilgili rakamların biraz yanıltıcı olabileceğini gösteriyor(tecrübeyi iş deneyimi açısından değerlendirdiğimizde). Aslında sorulan soruya cevap verirken, ücretsiz çalışma, staj ve ya part-time çalışmalarda eklenmiş görünüyor.
Front-end geliştiricilerin deneyimlerinin medyan değeri 3.5 yıl. Full-stack medyan değeri 8 yıl. Mühendis yöneticilerinin deneyim medyan değeri ise 13 yıl.
6. Cinsiyet
Anket sonucu son yıllarda ülkemizde de sıklıkla dile getirilen “kadın yazılımcı sayısı çok az” söylemini doğrular nitelikte. Ankete katılanlardan çok büyük bir kısmı erkek geliştiricilerden oluşuyor, kadınların oranı %6 civarında.
Aslında bu veri tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Yine Stack Overflow’un tuttuğu istatistiklere göre, siteyi takip edenlerin %12 si kadın. Ayrıca; Güney Kore, Hindistan ve Çin gibi kadın yazılımcıların gittikçe arttığı ülkelerden ankete katılım çok az olduğu için, gerçekte kadın yazılımcıların daha çok olduğu tahmin ediliyor. Yine de %12’lik oranın da çok düşük olduğunu söylemek gerekiyor.
Kadınların çoğu tasarımcı olarak teknoloji dünyasında çalışıyorlar. Ayrıca en etkin bulundukları diğer bir alan ise yazılımın kalitesi konusundaki alanlar. Ayrıca yönetici olarak kadınlar ve erkeklerin neredeyse eşit olduğu tahmin ediliyor.
Cinsiyete Göre Tecrübe
İstatistikler farklı ülkelere göre değişiyor. Özellikle Asya ülkelerinde genç yazılımcılar içerisinde kadınların oranı ortalamaların oldukça üzerinde. Bu verilere göre gelecekten kadın geliştiricilerin artacağını söyleyebiliriz.
7. Çeşitlilik
Çeşitlilik arayışı en çok ürün geliştiriciler ve yöneticiler için geçerli.
Geliştiricilerin %73 iş ortamında çeşitliliklerin önemli olduğunu düşünüyor. %41 ‘ü ise çok önemli olduğunu düşünüyor. Diğer geliştiricilerden daha fazla iş değiştirme isteği olanların çeşitlilik konusunda daha olumlu görüşleri var.
8. Eğitim
Anketin en ilgi çekici sonuçlarından birisi de katılımcıların bu mesleği nerede veya nasıl öğrendikleri. Ankete çoklu seçim yapılabildiği için sonuçları birbirinden ayırt etmek zor görünüyor, ama ilk sıradaki sonuç hayli ilgi çekici. Geliştiricilerin %69 gibi büyük bir oranı “bu işi kendim öğreniyorum” demiş.
TEKNOLOJİ
1. En Popüler Teknolojiler
Geliştiricilerin çoğunluğu Javascript biliyor/kullanıyor. PHP ise geçmiş yıllara göre düşüşte görünüyor. Angular.js ve Node.js kullanımı ise gittikçe artıyor.
Geliştiricilerin en çok sevdiği teknolojiler arasında Rust, Swift ve F# var. En sevilmeyen teknolojiler de ise ilk sırada Visual Basic, WordPress ve Matlab var.
Geliştiricilerin en çok öğrenmek istedikleri teknolojiler ise Android, Node.js ve Angular.js.
2. Stack Overflow En Popüler Teknolojiler
Anketlerden bağımsız olarak Stack Overflow ayrıca belli istatistikler tutuyor. Yukarıdaki resimde bu istatistiklerden birisinin sonucu.
Ayrıca bu veriler tüm kullanıcılara açık, isterseniz şu adresten ulaşabilirsiniz: Stack Exchange Data Explorer
3. En Popüler Geliştirici Araçları
Visual Studio en çok full-stack geliştiriciler tarafından kullanılıyor. Nodepad++ ise en çok öğrenciler arasında popüler.
İŞ
1. Çalışma Durumu
Geliştiricilerin %91’i çalışıyor. Çalışanların büyük çoğunluğunu ise tam zamanlı(full-time) çalışanlar oluşturuyor.
2. İş Arama Durumu
Yine en ilgi çekici anket sonuçlarından birisi de katılımcıların iş arama durumları. Bölgelere göre değişse de, dünya genelinde yazılımcıların %15 ‘i aktif olarak iş arıyor. %63’lük bir kesim ise aktif iş arayışında olmasa bile yeni iş fırsatlarına açık olduğunu belirtiyor. Bu iki kesimi birleştirince de %78’lik bir kesim oluşuyor, yani yazılımcıların yaklaşık %78’i iş değiştirmeye açıklar.
En çok iş arayanlar arasında ilk sırada öğrenciler geliyor. Sonra sırasıyla analistler ve kalite asistanları. Aktif olarak en az iş arayan geliştiriciler ise tasarımcılar. Ayrıca yöneticiler de en az iş arayan kesim içerisinde bulunuyor.
3. İş Bulma Yöntemi
Dünya genelinde iş bulma genelde bir arkadaşın referans olması ile gerçekleşiyor. Sadece Hindistan’da çalışılmak istenilen şirketin insan kaynakları sayesinde işe alım oluyor.
4. İş Öncelikleri
Dünya genelinde bir işte ilk öncelik maaş konusu. Ama bu ülkelere göre farklılık gösteriyor. Maaş konusunda Almanya diğer ülkelerden biraz farklı. Almanlar için en önemli kriter iş-hayat dengesi.
İngilizler için en önemli kriter konum. Hintliler için ise esnek çalışma, yenilikçiliğe verilen önem, evden(home office) çalışma ve ünvan gibi öncelikler daha mühim.
5. Geliştiricilerin Yapmayı Sevdiği Şeyler
Yazılımcılar iş hayatında en çok yeni şeyler öğrenmeyi seviyor. Geliştiricilerde yeni başladığı işlerde bir an önce işi öğrenip, yapılacak iş üzerinde tam olarak bilgi sahibi olma isteği var.
6. İşyerinde En Sevilmeyen Durumlar
Geliştiricilerin iş yerinde hoşlanmadıkları konular içinde gerçek dışı istekler listenin en başında yer alıyor. Yetersiz dokümantasyon ve belli olmayan ihtiyaçlar da listenin 2. ve 3. sırasında. Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama bu liste bana çok tanıdık geliyor, çevremdeki çoğu yazılımcının en çok şikayet ettiği üç konu bunlar sanırım.
7. Maaş
Maaşlar dünya geneline göre hesaplanmış. Zira ülkelere göre maaşlar arasında neredeyse uçurum var. Ortalama rakamları ülkemizdeki rakamlarla karşılaştırdığımızda da 2 hatta 3 katı farklılıklar olduğunu görebiliriz.
İstatistiklere göre şirketin çalışanı ne kadar çok ise, maaşlar da o kadar yüksek. En düşük maaşlar 5-20 çalışanı olan şirketler.
Maaşa göre mutlu oranların sayısı da çok farklılık gösteriyor. 0-50,000$ arası maaş alanlar işinden memnun değil. İşinden en memnun olan geliştiricilerin maaş aralığı 50,000$-150,000 dolar aralığında maaş alan çalışanlar. 150,000$ üzerinde maaş alanların arasında ise mutlu olanların sayısı yarı yarıya.
Erkek yazılımcılar kadınlardan daha çok maaş alıyor.
8. Home Office
Uzaktan çalışan geliştiricilerin bir çoğu deneyimli ve 10 yılın üzerinde deneyimi olanlar çoğunlukta. Ayrıca işini en çok seven geliştiriciler uzaktan çalışanlar.
SONUÇ
Yukarıdaki anket sonuçlarını aslında bir çoğumuzun bildiği gerçeklerin, rakamlara dökülmüş hali. Anketleri ve Stack Overflow’un tuttuğu istatistikleri göz önünde bulundurunca, bazı bilgilerin ülkere göre çok farklı olduğu da ortaya çıkıyor.
Geliştiriciler için konuştuğumuzda, Hindistan ve Almanya’nın, dünyanın geri kalanından çok farklı alışkanlıkları ve beklentileri var. Hindistan genç, dinamik, çalışkan ve gelişime açık bir karaktere sahip. Almanya ise hayat ve iş dengesinin olduğu, disiplinli bir karakter sergiliyor.
Türkiye’deki geliştirici profili, global karaktere yakın bir alışkanlığa sahip. En çok benzediğimiz ülke ise ABD. Anket sonuçlarında ülkelere göre bir filtreleme yapınca, ABD ile Türkiye çok büyük benzerlikler gösteriyor.
7 Comments
Ahmet Sönmez
12 Temmuz 2016 at 09:19Değerlendirme açısından güzel bir anket olmuş. İstatistiklerde hiç bir sıralamaya girmemiş olmamız daha yolun çok başında olduğumuzu gösteriyor. Özellikle üye sayısı ve katılım rakamları. İnşallah ilerleyen zamanlarda paylaşmayı öğrenerek bir kültür haline getirmeyi başarabiliriz yazılım sanatını.
alirıza
13 Temmuz 2016 at 13:42Stackoverflow’un kullanımı konusunda, sitenin editörlerinin tahminine göre en büyük etken ingilizce konusu. Türkiyeden katılımın da az olmasındaki ilk sebep ingilizce konusu, ikinci konu ise başkasının sorununu çözme konusunda çok cömert olmayışımız.
Üye sayısı ve katılım konusundaki fikirlerinize katılıyorum.
Null pointer
12 Temmuz 2016 at 11:25Bunlari az çok tahmin ediyorduk zaten ama böyle rakamlarla olunca oturup düşünüyor insan. Guzel bir makale emeğinize sağlık.
ahmet burak
12 Temmuz 2016 at 19:27Teşekkürler guzel bir makale emeğinize sağlık.
Zeynel
15 Temmuz 2016 at 20:29Guzel bir bilgilendirme olmus. Tesekkurler.
Serdar
7 Ağustos 2016 at 00:46Kadinlarin orani dikkatimi cekti, bence bunun bu isin kadinlarin günlük rutinine uymamasindan kaynaklaniyor. Birazda kadinlarin ilgi alanlarinin farkli olmasindan.
Türkiyeden katilanlarin az olmasinin sebebi ingilizce problemimiz. Türkiyede ingilizce egitim kalitesi cok düsük maalesef, yillarca okula gitsende ögrenemiyorsun. Ingilizcenin yayginlasmamasi hem global sitelerden mahrum kalmamiza neden oluyor hemde makale/döküman kitligina sebep oluyor.
Güzel bir makale olmus, tesekkürler
Cüneyt
26 Ağustos 2016 at 16:17Ellerinize sağlık güzel bir makale olmuş.