Türk Yazılımcıların Kurduğu veya Yönettiği Global Yazılımlar
Ülkemizde yazılım sektörü için son yıllarda güzel gelişmelerin olduğunu söyleyebiliriz. Arge kapsamında verilen teşvikler, kurulan teknoparklar, girişimci ekosisteminin gelişmesi, ülkemizde kurulan bazı yazılımların yurtdışından yatırım alması ve global pazara yelken açması gibi gelişmeler biz yazılımcılar ve yazılım sektörü için heyecan verici gelişmeler. Bir önceki cümlede saydığım maddeler bilişim ve yazılım sektörünün gelişimi için yeterli midir veya ne kadar heyacan verici gelişmelerdir tartışmaya açık elbetteki, ama şu noktada hemfikir olduğumuzu düşünüyorum; sektör olarak her geçen gün daha iyiye gidiyoruz.
Bu minvalde gerek Türkiye’den veya Türk yazılımcılarından çıkmış ve dünya genelinde önemli kullanıcı kitlelerine ulaşmış yazılımları bir yazıda derlemenin faydalı olacağını düşündüm. Hem bu girişimleri derli toplu olarak bir hatırlayalım, hem de kısa başarı hikayelerini okuyup bizim de bu pazardan pay alabileceğimizi görüp kendimizi(bilhassa bu yazıyı okuyan girişimci ve yazılımcı arkadaşları) motive edelim istedim.
Netsparker
Ferruh Mavituna tarafından kurulan Mavituna Security şirketinin geliştirdiği web uygulaması güvenlik tarayıcısıdır. Netsparker yazılımı bir web sitesindeki sayfaları ve dosyaları inceleyerek güvenlik açıklarını ortaya çıkaran ve raporlayan bir uygulamadır. Raporlamanın yanında ortaya çıkan güvenlik açıklarıyla birlikte kötü niyetli kişilerin ne gibi bilgilere erişebileceğini de sunmaktadır. ING Bank, Verisign, Oakland University, Network Intelligence, Direct Defence, TAI gibi firmalar Netsparker’ı kullanmaktadırlar. Kendi alanında dünyanın en iyi uygulamalarından olan Netsparker’ın yönetim ofisi İngiltere’de bulunmakta, Gebze’de de bir Arge ofisi bulunmaktadır.
Web sitesi: http://www.netsparker.com
Hazelcast
Geliştirmelerine 2008 yılında Talip Öztürk tarafından başlanan ve çekirdek bir kadroyla popüler bir in-memory grid kütüphanesi haline gelen Hazelcast, Apple, Ericsson, Mozilla, CISCO, AT&T, HSBC, American Express gibi birçok dünya devi tarafından kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu olan bu proje dağıtık sunucular üzerinde in-memory grid çözümü sunmaktadır. Kullanımı giderek yaygınlaşan Hazelcast, şu an Redis ve Memcached gibi yazılımların ciddi bir rakibi durumundadır.
Web sitesi: http://hazelcast.com
Crysis (Crytek)
Üç kardeş olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli tarafından kurulan Crytek şirketinin geliştirdiği Crysis oyunu EA(Electronic Arts) tarafından dünya genelinde dağıtılmış ve milyonlarca adet satılmıştır. Bu oyun yine Crytek şirketi tarafından yazılan CryEngine isimli oyun motoru üzerinde geliştirilmiştir. Şirketin Crysis dışında farklı platformlarda çalışan birçok oyunu bulunmaktadır.
Web sitesi: http://www.crytek.com
Comodo
Melih Abdülhayoğlu tarafından kurulan Comodo şirketi çalışmalarını ABD’de yürütmektedir. Şirketin aynı zamanda Ankara’da bir Arge ofisi bulunmaktadır. Internet güvenliği üzerine çıkardığı ürünlerle kendi pazarında büyük bir paya sahip olan şirketin dünyanın en önemli güvenlik yazılımı şirketleri arasındadır. Comodo Internet Security, Comodo Antivirüs, Comodo Firewall gibi geniş kitleler tarafından kullanılan uygulamaları bulunmaktadır.
Web sitesi: http://www.comodo.com
Put.io
Dosya paylaşım sitelerinden ve torrent gibi kaynaklardan istediğiniz dosyaları indirerek bulut üzerinde size açmış olduğu disk alanında bu dosyaları saklayan bir servistir. Disk depolama işlevinin yanında indirdiği medya dosyalarının farklı formatlarda izlenmesini, paylaşılmasını ve mobil cihazlar, PSP, PlayStation gibi cihazlardan da erişilmesini sağlar. 2009 yılında Pilli Network tarafından kullanıma sunulan bu servis dünya genelinde ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Ücretli bir servis olmasına rağmen kısa sürede önemli bir kullanıcı kitlesine ulaşmış ve yine çok kısa süre içerisinde yurtdışından yatırım almıştır.
Web sitesi: https://put.io
Primefaces
Çağatay Çivici, Yiğit Darçın ve Cenk Çivici’nin kurduğu Prime Teknoloji tarafından geliştirilen açık kaynaklı JSF kütüphanesidir. Önyüz tarafında geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için geliştirilen bu kütüphanede birçok önyüz bileşeni ve kontrolü bulunmaktadır. Java uygulamalarında çok yayın olarak kullanılan bu kütüphane Java dünyasının en popüler kütüphanelerinden biridir. Kütüphanede bulunan bileşen ve kontrolleri şu adresteki örnekler ile inceleyebilirsiniz: http://www.primefaces.org/showcase/index.xhtml
Web sitesi: http://www.primefaces.org
Log4j
Java platformlarının en çok kullanılan loglama kütüphanelerinden biri olan Log4j’yi geliştiren ekibin başında Ceki Gülcü isimli bir yazılımcı bulunmaktadır. 1999 yılında ilk sürümü duyurulan bu kütüphane uzun yıllardır bir çok projede kullanılmaktadır.
Web sitesi: http://logging.apache.org/log4j
4 Comments
Samet GÖNEZ
25 Mart 2015 at 08:05Güzel işler yapmışlar. İnşallah bize de ışık tutar da biz de güzel projelere imzamızı atarız.
Caner Öncü
30 Mart 2015 at 21:48Daha bir ay önceye kadar put.io’ya ihtiyaç duyup Comodo’dan Rapid SSL sertifika almam üzerine bu yazıyı okumam hoş oldu. Demek ki internette bile Türk Türk’ü dakikada bulabiliyor
Öner Kaloğlu
13 Ekim 2016 at 11:23udemy unutulmuş.
ahmet yerli
5 Eylül 2017 at 09:45başlık: servisler değil, yazılımlar.