Google Glass’ın Akıbeti Ne Olacak?
Google, sevenlerinin karşısına müthiş bir fikirle gelmişti. Giyilebilir bir bilgisayardı bu. Bahsedilenler o kadar heyecan verici özelliklerdi ki, hemen herkes bir an önce bu cihazı denemek hatta satın alıp kullanmak için sabırsızlanmıştı. Bilim kurgu filmlerinden çıkmış bir hali vardı. Tanıtım videoları harikaydı. Sadece belirli bir kullanıcı kitlesine satışa çıkmıştı, herkes bu cihaza dokunabilmek için can atıyordu. Hatta fırsat bulup Google Glass ile resim çekilen birçok kişi bu resimleri hemen sosyal medya hesaplarında profil resmi olarak kullanmaya başlamıştı. Google Glass son zamanların teknoloji haberlerinde hep en üstteydi. Sonra satın almak için insanlar bekledi, bekledi ve bekledi… Derken Google’dan hiç beklenmedik bir haber geldi: Google Glass projesi durdurulmuştu! Cihazı alamayanların heyecanları yitip gitti. Belki cihazı alan bazı kişiler gözlüklerini bir kenara atmayı bile düşündüler.
İşte Google Glass hikayesi kısaca böyle oldu. Gelinen bu noktada kafada birçok soru işaretleri ile proje durduruldu. Detaylarında neler yaşanmış ve tüm bu soru işaretlerine gelin bir göz atmaya başlayalım.
Google Glass nedir, teknik özellikleri nelerdir?
Google Glass optik bir ekranı bulunan gözlük şeklinde olan giyilebilir teknolojinin ilk ürünlerindendir. Ses ile kontrol edilebilmektedir. 15 Nisan 2013 de ilk defa prototipi satışa sunuldu. 1500 dolar yüksek fiyat etiketi ile piyasaya çıktı. 50gr ağırlığında. 12 GB belleğe sahip. 5mp kamera ve 720 p video kayıt özelliği. Wi-fi bağlantı desteğine sahip bu cihazdaAndroid 4.0.3 işletim sistemi bulunmaktaydı. Ayrıca GPS ve SMS özellikleri de cihazda bulunuyordu.
Google Glass ile hayallere başlangıç
Google Glass ilk çıktığı zamanlarda hayatımızı nasıl kolaylaştıracağı düşünüldü ve bu düşünceler büyük heyacan yarattı. Uygulama geliştiricilerine de çok ekmek çıkıyordu tabii. Böyle bir cihaz ile hayal etmenin sonu yok gibiydi. Gözlük şeklinde ve bizim her baktığımız yere cihazında yönelmesinden dolayı, insanları tanımak için bulunmaz bir nimetti. Akıllı gözlüğümüz, karşımızdaki kişiyi “face recognation(yüz tanıma)” yapacak ve bize o kişi hakkında kısa bilgileri sunabilecekti. Hayatımızın her istediğimiz anını elimizi bile oynatmadan kaydedebilecektik. “Glass’ım nerde bu benim çorabım” dediğimizde en son çıkardığımız yeri hemen söyleyebilecekti belki de. İtfaiyecide bulunan bir akıllı gözlük ile binanın hemen krokisi çıkartılabilecek, içerdeki yardım bekleyen canlar kurtulabilecekti. Muhabirler Google Glass ile yayın yapabilirlerdi. Ve daha neler neler…
Ürün piyasaya çıkmadan önce bu beklentiler ile çıkmıştı. Pazarlama stratejilerini de gerçekten çok iyi düşünmüşlerdi. Apple vari bir pazarlama teknikleri vardı. Ürünü ulaşılmaz yapmak… Ürünü öyle herkes alamıyordu. ABD’de ikamet etmek, ürünü almak için geçerli bir sebebin olması, 18 yaşından büyük olmak gibi şartlar aranıyordu. Daha sonra istenilen şartlar biraz daha azaltıldı ve cihaz yok sattı. Stokların tamamen boşaldığının bilgisi dahi verildi.
Google Glass’a ne oldu?
Google herkesi gerçekten çok bekletti. Piyasaya sürülmesi, yaygınlaşması, günlük hayatın bir parçası olması beklendi bir çok kişi tarafından. Günümüzde bir cihaz piyasa sunulduktan sonra 2-3 sene içerisinde eskiyor, hatta tabiri caizse çöp oluyor. Google Glass’ın ilk prototipinin çıkmasının üzerinden 2 sene geçmesine rağlem hala ortada işe yarar bir ürün yoktu. Bu da heyecanla bekleyen tutkunlarını üzdü. Ürün piyasaya çıkmadan eskimişti. Prototip model yok sattı denildi ancak ne kadar satıldığı bile belli değildi. Seri üretime geçerek herkese cihazı ulaştıramadı, çünkü cihazın eksikleri vardı. Bu eksikleri de maalesef hemen giderilemedi. Fiyatı da aynı işlevi yapan akıllı telefonlara kıyasla yüksekti. Kullanıcıların hayatına katacak bir artı var mı sorusu cevapsız kalıyordu. Mesela, BBC’nin Teknoloji Editörü Rory Cellan-Jones’ın deneyimi bu durumu net olarak ortaya koyuyor. Altı hafta boyunca Google Glass kullanan Rory Cellan-Jones “Altı hafta boyunca metroda, restoranlarda, iş yerinde ve evde ve hatta dişçimde bu gözlüğü taktım. Aile üyeleri ve meslektaşlarımın alaylarına, sokakta tuhaf bakışlara hedef oldum” diyor. Bankamatiklerde, pos cihazlarında acaba kayıt yapıyor mu bu cihaz, şifremi çalmasınlar diye bazı kişilerde tedirginlik oluşturmuş. Özel hayatın gizliliği gereği, gece kulüplerinde, barlarda yasaklandı. Sokaklarda rahatça kullanılabilecek bir cihaz olamadı.
Özetle Google Glass prototipinin çıkarılmasından sonra somut bir ilerleme kaydedemedi ve ürünleşemedi diyebiliriz. Yine özel hayatın ihlali ve güvenlik gibi sebeplerle birçok kurum veya hükümet bu cihazların kullanımına sıcak bakmadı, hatta yasaklayacağını açıkladı. Bu durumlar cihazın hızlı ilerlemesini ve yaygınlaşmasını engelledi.
Peki Google Glass’a ne olacak?
Google, Glass projesinin “mezun olduğunu” açıkladı. Google Glass projesinin sorumluluğu, hazır olmamasına rağmen ısrarla piyasaya sürmek ve kullanıcılardan gelen geri dönüşe göre cihazı şekillendirmek isteyen Sergey Brin’den alınarak, Google’ın yakın gelecekte CEO’su olması beklenen ve eski Apple yöneticisi Tony Fadell’e devredildi. Tony Fadell cihazın ikinci versiyon ile karşımıza çıkacağını ve her şeyin çok farklı olacağını, tasarımının baştan aşağı değişeceğini söz verdi. Yani Google aslında Glass projesini bitirmemişti, sadece 2013’te çıkardığı prototip ürününden beklediği sonucu alamamış ve bu cihazın üzerine birçok şey koyularak daha iyisini yapmanın yollarını denemeye başlamıştı. Tony Fadell bir açıklamasında “Bir ürün tam son haline geldiğinde ancak duyurulmalıdır” demiştir. Yani Google bu sefer akıllı gözlüğünü tam olarak bitirmeyi ve herşeyiyle kullanıma hazır hale getirmeyi hedefliyor. Tıpkı bu konudaki en önemli rakiplerinden birinin, Apple’ın yaptığı gibi.
Akıllı gözlük konusunda bir çok yazılımcı ve teknoloji severin merakı azalmış durumda. Google Glass versiyon 2 ile istenilen elde edilebilecek mi, bu zamana kadar yaşanan sorunlar çözülecek mi, bunu zaman içerisinde hep beraber göreceğiz. Şu anki gelinen noktaya baktığımızda Tony Fadell’in ve Google’ın işinin zor olduğunu ve daha uzun bir yolun bizleri beklediğini söylemek gerekiyor.
Yazıyı bitirmeden önce Google Glass sayfasında şu an yazılan mesajı söylemek istiyorum. Anlaşılacağı üzere Google “hikaye bitmedi, devamı gelecek” diyor.
THANKS FOR
EXPLORING WITH US
THE JOURNEY DOESN’T END HERE