Test Otomasyonu Üzerine Bazı Notlar
2012 yılında Test İstanbul Konferansı için Türkiye’ye gelen Dorothy Graham konferansı takip eden gün Uluslararası Test Otomasyon eğitimi vermişti. Dorothy Graham test alanında 40 yıldan fazla tecrübesi olan, test otomasyonu konusundaki birikimini kitaplaştıran bir isim. Test otomasyonu konusunu Dorohty’nin anlatımı ve proje örnekleriyle dinlemek büyük şanstı. Etkinlikten ve eğitimden bende kalanlarla ilgili kısa bir değerlendirme yazısı yazmak ve bu konudaki bilgilerimi paylaşmak istedim.
Altı ana bölümden oluşan eğitim içeriğinde ilk olarak test otomasyonunun planlama ve yönetilmesine değinildi. Gerçek hayattan proje örnekleriyle doğru/yanlış planlama ve yönetiminin sonuçlarını gösterdi. Burada önemli olan, nokta otomasyona başlarken otomasyondan beklentilerimizi ve amacımızı doğru bir şekilde belirlemek. Sadece doğru bir amaçla planlanan test otomasyonuyla başarılı projeleri gerçekleştirebilir ve geri kazanımları artırabiliriz. Test automation objectives ve ROI(Return on Investment) başlıklarında alıştırmalarımız oldu. Testware Architecture, pre and post processig, scripting techniques, automated comparison diğer bölüm başlıklarıydı.
Eğitimde not aldığım bazı bölümlerden kısa maddeler şeklinde bahsetmek istiyorum.
- Test otomasyonu teknik bir iştir. Scriptlerin yazılması, testware architecture dizaynı, otomasyon problemlerinin çözümü, debug edilmesi gibi aşamalar içerir.
- Tester ve Automator olarak farklı başlıklar altında sorumluluklardan bahsetti. Bu şapkalar aynı kişide de olsa iki ayrı sorumluluk alanından bahsediyoruz.
- Bir otomasyon ekibindeki roller şu şekilde olmalı: Testware architect, champion (“sells” automation to managers), tool specialist, script developers.
- Her otomasyon proje ekip odasının duvarında asılması gereken not: “Tests find bugs, not automation”
- Otomasyonun ölçümü için EMTE(Equivalent Manual Test Effort) metodu kullanılabilir. Bu metodda hesaplama bir grup otomatik testin, eğer bu testler manuel olarak gerçekleştirilseydi ne kadar efor harcanırdı noktasından hareketle yapılır.
- ROI = (Benefit – cost) /cost
- Herşeyi ölçümlemeyin! Ölçümlemek için üç veya dört ölçü kullanın.
- Test otomasyon araçlarının sağladığı mimariyi kullanmak kolaya kaçmaktır. Otomasyon aracından bağımsız bir testware architecture oluşturmak en güzeli. Bu şekilde herhangi bir otomasyon aracı değişimi durumunda efor kaybı en aza inecektir.
- Otomasyon scriptleri geliştirilirken belirlenmiş standartlara uyulmalı.
- Otomasyon için test statüleri pass ve fail’den çok daha fazlasıdır.
- Tekrar kullanılabilir scriptler hazırlanmalı.
- Çok hassas bir test çok fazla sorun çıkmasına neden olabilir.
İyi testler!
1 Comment
Umut Çağdaş Coşkun
11 Ocak 2017 at 15:44Faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.