Sprint Retrospective Üzerine
Yazıya başlamadan önce kısa bir etimolojik açıklama yapalım. Retrospective kelimesinin “geriye bakmak” gibi bir Türkçe karşılığı olduğunu söyleyebiliriz. Fonetik bir ifade ile “meşveret-i ahval-i mazi” de kulağa hoş geliyor.
“Sprint retrospective” bir sprint’in son toplantısıdır ve “sprint review” toplantısının hemen ardından yapılır. Sprint review toplantısı tüm paydaşlara açıkken, sprint retrospective tamamen scrum takımına özeldir. Her seviyeden yönetici de dahil olmak üzere scrum takımının dışındakilerin davet edilmedikleri sürece bu toplantıda yer almaması gerekir. Bu toplantılarda geliştirme takımı ve ürün yöneticisi(product owner) katılımcı olarak yer alırken toplantıyı scrum master yönlendirir.
Sprint review toplantısında ürüne odaklanılırken, scrum retrospective toplantısında sürece, yani scrum takımının birlikte nasıl çalıştığına odaklanılır. Bu kapsama teknik yetkinliklerin, yazılım geliştirme pratiklerinin ve kullanılan araçların değerlendirilmesi dahi katılabilir. Retrospective takımın iş yapış tarzının nasıl iyileştirileceğini değerlendirmek ve görmek adına iyi bir fırsattır. Bu toplantının asıl amacı iyileştirme adına alınacak net aksiyonları belirleyebilmektir.
Denetleme(inspection), uyum(adaptation), şeffaflık(transparency) üçlüsü üzerine kurulu scrum’ın adaptation sürecinin başladığı yer sprint retrospective toplantılarıdır.
İyi bir sprint restrospective toplantısının belli karakteristik özellikleri şunlardır;
- Tüm takım ilgilidir.
- Müzakere bireyler üzerinde değil takım üzerine odaklanır.
- Takımın iş bitirme tanımına(definition of done) değinilir ve genişletilir.
- Aksiyon alınabilir taahhütler oluşturulur.
- Bir önceki sprint retrospective toplantısının sonuçlarına değinilir.
- Müzakere tüm katılımcıları ilgilendirir.
Katılımcılardan bağımsız olarak sprint retrospective için ortam güvenli olmalıdır. Bundan katılımcıların diğerlerine karşı dürüst ve şeffat bir şekilde davrandığı anlaşılmalıdır.