Build 2017 – 2. Gün İzlenimleri
Build 2017’nin ilk gününe dair izlenimlerimi dün bu yazıyla paylaşmıştım. Build etkinliğinin 2. günü ise Windows ağırlıklı duyurular ile başladı. İkinci gün ile beraber, ilk günün konu başlıklarından AI ve Intelligent Cloud’un Windows ekosisteminde nasıl uygulandığını, bir sonraki Windows güncellemesi ile bizleri nelerin beklediği üzerinde duruldu. Gelişmelere bakalım:
Windows Fall Creators Update
Tarihi belli olmamakla beraber sonbaharda yeni bir Windows 10 update’i bizi bekliyor. Bu update ile beraber Microsoft Graph ve Azure servisleri Windows 10’da daha etkin bir şekilde karşımıza çıkacak. Kullanıcıların Windows ekosistemindeki cihazlarında daha yaratıcı ve üretken olması için ek uygulamalar ve fonksiyonlar bu güncelleme ile Windows 10’a gelecek. Kullanıcıların farklı cihazlardaki aksiyonlarına, başka cihazlarında kaldıkları yerden devam etmesi, bulut tabanlı clipboard ile farklı cihazlarda kopyala-yapıştır işlemleri gibi kullanıcı deneyimini güçlendiren Windows Fall Creators Update ile geliyor.
Fall Creators Update’i ile beraber UI tarafında da yeni değişikliler bizi bekliyor. Fluent Design System‘i duyuran Microsoft, Google’ın Material Design konseptine benzer bir yaklaşımla, UI tarafında görsel olarak kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefliyor. Işık, derinlik, hareket gibi kavramların UI tarafında daha etkin kullanılarak, uygulama deneyimleri bu güncelleme ile artacak. Fluent Design System ile ilgili ayrıntıları http://fluent.microsoft.com/ adresinden öğrenebilirsiniz.
Büyük ilgi uyandıran bir başka yenilik de Story Remix oldu. Movie Maker uygulamasının, günümüz teknolojileri ile geliştirilmiş hali desem çok yanlış olmaz sanırım. Video ve fotoğraf düzenlemelerini yapay zeka ve Cognitive Services ile birleştiren Story Remix oldukça ilgi görecek gibi. Mutlaka aşağıdaki videoyu izleyin derim.
Windows Fall Creators ile ilgili ayrıntıları https://www.microsoft.com/en-us/windows/upcoming-features adresinden takip edebilirsiniz.
Xamarin Live Player
Mobil uygulamaları kolay bir şekilde debug etmek için geliştiricilere oldukça kolaylık sağlayacak olan Xamarin Live Player da 2.günün heyecan uyandıran duyurularından oldu. Geliştirme ortamındaki QR kodu telefon ile okuyup, mobil uygulamalarımızı hızlı ve kolay bir şekilde debug edip, geliştirebileceğiz.
Ayrıntılar: https://www.xamarin.com/live
XAML Standard 1.0
UWP ve Xamarin.Forms tarafında belli bir standardı oluşturmak için XAML Standart 1.0 bu günün bir başka duyurulan yeniliklerinden oldu. Çok fazla üzerinde durulmasa da, Xamarin ve UWP’deki geliştirmelerin bu standart doğrultusunda ilerleyen zamanlar yapılacağını söyleyebilirim.
Ayrıntılar: https://github.com/Microsoft/xaml-standard
Suse ve Fedora Bash
Daha önce Ubuntu Bash’i sistemine dahil eden Windows, Suse ve Fedora’nın da bash’lerini Windows Store’dan uygulama olarak indirilecek şekilde bünyesine katıyor. Unix tabanlı sistemler geliştiren ya da yöneten kişiler için oldukça sevindirici bir gelişme.
Mixed Reality
Sanal ve artırılmış gerçekliğe ve hologram teknolojilerine ciddi yatırımlar yapan Microsoft, bu yatırımlara devam edeceğinin ve gelecekte Windows içerisinde bu kavramlara daha çok yer vereceğinin sinyallerini verdi. Sanal gerçeklik cihazlarında ve HoloLens’le de kullanılabilecek olan yeni “motion controller” cihazını duyuran Microsoft, yıl sonuna doğru Acer’ın “mixed reality” gözlüğü ile beraber bu cihazı satışa sunacağının haberini de verdi.
Önümüzdeki aylarda bu başlıklar ile ilgili yeni bir çok gelişmeyi paylaşmaya devam edeceğiz.